Kondenzované mléko se v posledních letech stalo součástí mnoha oblíbených receptů a v kuchyních se nyní objevuje čím dál více. Jedná se o produkt, který si oblíbili zejména milovníci domácích dezertů, protože je krémové a velmi sladké. Proč se tento typ mléka těší takové oblibě a jak si ho můžete připravit ve vlastní kuchyni?
Jak se vyrábí kondenzované mléko?
Tento produkt získáte odpařením části vody z kravského mléka, takže přirozeně zhoustne. Tento proces probíhá při teplotě 55–60 stupňů a v poslední fázi se celý produkt sterilizuje, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Výsledkem je hustá tekutina se sametovou strukturou.
V obchodech můžete najít hned několik druhů kondenzovaného mléka. Základní možností je neslazené mléko, které obvykle najdete v malých kartonových krabičkách. Použít ho můžete na dochucení kávy nebo k zahuštění polévky či omáčky. Druhou možností je slazené mléko, které se prodává v tubách. Obsahuje hodně cukru, a proto se skvěle hodí při pečení koláčů, dortů nebo jiných dezertů. Najít můžete i varianty ochucené kakaem, vanilkou, kávou nebo karamelem.
Vlastnosti kondenzovaného mléka
Neslazené kondenzované mléko má velmi podobné vlastnosti jako kravské mléko. Odpařováním vody se hromadí obsah živin, a proto je o něco zdravější než obyčejné mléko. Má pozitivní vliv na srdce, imunitu, posiluje kosti a podporuje zrak. Bohužel má také vyšší procento tuku a kalorický obsah. Neměli byste proto konzumovat velké množství tohoto produktu.
Recept na domácí kondenzované mléko
Kondenzované mléko si pochopitelně můžete koupit v obchodě, ale jestli nechcete konzumovat zbytečnou chemii, můžete si ho vyrobit doma. Není to složité. Do širokého hrnce nebo pánve nalijte 800 ml kravského mléka. Přidejte 300 g cukru a vařte na mírném ohni po dobu 50–60 minut, dokud se voda neodpaří. Obsah hrnce musíte často míchat, aby se nepřipálil. Nakonec přidejte 2 lžíce másla a vařte ještě 5–10 minut.
Zdroj: https://greedyeats.com/homemade-condensed-milk/