Kopřiva, pampeliška a řebříček patří mezi cenné léčivky

Kopřiva, řebříček a pampeliška jsou považovány za plevel. Přitom každá z těchto rostlin obsahuje tolik biologicky aktivních látek, že si toto označení nezaslouží. Nejlepší vlastnosti má kopřiva sbíraná v květnu, obecně ale platí, že čím mladší a čerstvější rostliny jsou, tím blahodárnější účinky mají. Najdeme v nich spoustu vitamínů, antioxidantů, minerálních látek a dalších léčivých sloučenin.

Kopřiva snižuje krevní tlak

Kopřiva se doporučuje pro snížení krevního tlaku, omezení alergických reakcí, snížení hladiny cholesterolu, při léčbě cukrovky, ke snížení hladiny močoviny, k úlevě od bolesti, při léčbě zánětu i při vypadávání vlasů. Nejoblíbenější jsou nálevy z čerstvé nebo sušené byliny, listy lze ale také přidávat do salátů, těstovin, sendvičů nebo míchaných vajec, případně do smoothie.

Doporučený článek:  Spaní na břiše není vhodné, ideální pozice je na boku

Pampeliška se doporučuje diabetikům, protože obsahuje inulin, který snižuje glykemický index. Stimuluje odvod toxinů z těla, působí močopudně a podporuje imunitní systém. Sirup a med posilují organismus a léčí virové infekce. Pampeliška také zrychluje metabolismus a stimuluje sekreci žaludečních šťáv. Extrakt z kořene má protirakovinné účinky. Z květů lze vyrobit víno nebo je sušit a pít ve formě nálevů.

Zdroj obrázku: Freepik

Řebříček léčí žaludeční vředy

Řebříček je vytrvalá rostlina, která kvete bílými nebo narůžovělými květy. Ideální doba pro sběr je červen až září. Řebříček obsahuje spoustu silic, organických kyselin, tříslovin, flavonoidů, cholinu a minerálních látek. Je to bylina, kterou by měly konzumovat především ženy, jelikož zmírňuje poševní výtok a chrání před urogenitálními infekcemi.

Doporučený článek:  Pití a jídlo, zakázaná kombinace. Zažitým mýtům lidé stále věří a škodí si ještě víc

Řebříček dále léčí nervové vzrušení, žaludeční vředy, plynatost, nemoci jater, zánět žaludku a dásní, nedostatečnou sekreci žluči, revmatismus, špatný krevní oběh a atopickou dermatitidu. Nejoblíbenější formou konzumace jsou nálevy. Stačí zalít 30 gramů bylinky litrem vroucí vody a nechat čtvrt hodiny louhovat. Po scezení pijte po malých dávkách.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nettle-leaf, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/, https://www.verywellhealth.com/yarrow-health-benefits-4586386, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-151/yarrow