Co se týče dýní, můžeme si vybrat z několika odrůd, z nichž mnohé jsou jedlé, chutné a plné vitamínů. Pokud vám při pěstování záleží na zásadách ekologického zemědělství, použijte k hnojení dýní jednoduché kopřivové hnojivo. Vyloučíte ze zahrady zbytečnou chemii a ochráníte úrodu před chorobami a škůdci.
Dýně jsou náchylné k napadení škůdci
Dýně jsou kulinářským symbolem podzimu. Pokud se však nechceme spoléhat pouze na nabídku zeleniny v obchodech, musíme se o ně starat už v průběhu pěstování. Dýně potřebují úrodnou a dobře odvodněnou půdu. Z hlediska živin jsou poměrně náročné, proto je důležité přihnojování. Zapomínat bychom neměli ani na umístění na slunné a chráněné stanoviště.
Bohatou úrodu lze získat pouze ze zdravých rostlin. Bohužel jsou dýně někdy vystaveny napadení houbovými chorobami včetně padlí a strupovitosti. Důvody onemocnění jsou různé. Někdy jde o důsledek chyb v péči, jindy o nepříznivé povětrnostní podmínky. Velkou hrozbou pro dýně jsou škůdci, kteří se živí rostlinami. Napadají je především svilušky a mšice, proto je důležité rostliny pravidelně kontrolovat a v případě napadení je ihned ošetřit.
Jak kopřivový postřik připravit?
Napadení rostlin chorobami a škůdci může mít za následek zastavení růstu, nebo dokonce úplné odumření dýně. Aby se tento scénář nestal skutečností, připravte si jednoduchý kopřivový postřik. Potřebovat budete kilogram nastrouhaných kopřivových listů, plastový kbelík, deset litrů vody a prodyšnou gázu nebo jemnou síťovinu.
Kopřivové listy nasekejte na malé kousky a umístěte je do plastového kbelíku. Zalijte deseti litry vody a přikryjte gázou. Nesnažte se úplně zamezit přívodu kyslíku. Jednou denně obsah nádoby promíchejte. Fermentace bude trvat dva až tři týdny. Kopřivové hnojivo bude hotové, až když zmizí páchnoucí pěna a tekutina získá nahnědlou barvu. Před použitím nařeďte s vodou v poměru 1 : 20.
Zdroj: https://www.theallotmentgarden.co.uk/nettle-feed-fertiliser/