Chřest láká svými jasnými barvami a neobvyklým tvarem. Nejdůležitější je ale jeho chuť a nutriční hodnoty. Nejlepší a nejvýživnější je zelený chřest, který má největší nutriční hodnotu. Pokud si vyberete bílý chřest, před konzumací ho oloupejte, tím se ale také zbavíte velké části jeho nutričních hodnot. Fialový chřest je nejvzácnější, má nejvíce cukrů a nejméně vlákniny.
Nejvýživnější je zelený chřest
Zelený chřest je nejcennější, protože roste vysoko nad zemí a živí se slunečními paprsky. Čerstvý je křupavý a dostatečně jemný na to, abyste ho nemuseli loupat. Je bohatým zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu a vápníku, takže posiluje srdce a kosterní systém. Je také zdrojem selenu, který je důležitý pro posílení imunitního systému, a je bohatý na kyselinu listovou.
Selen v kombinaci s vitamínem K dodává chřestu silné imunostimulační a protirakovinné vlastnosti. To je asi nejméně známá vlastnost vitamínu K, proslulého především zlepšením funkce krevních cév a srážlivosti krve a mineralizací kostí. Jedinečnou vlastností chřestu je, že v obsaženém proteinu najdeme všechny esenciální aminokyseliny, což je v rostlinném světě prakticky nevídané.
Odstraňuje toxiny z těla
Rozmanitost živin a velké množství vlákniny propůjčují chřestu mnoho zdravotních výhod. Mezi nejdůležitější patří zlepšení metabolismu a střevní peristaltiky. Příznivě působí na střevní mikrobiom, urychluje odstraňování toxinů, usazenin a zbytečných metabolických produktů. Bojuje proti zácpě a snižuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu.
Chřest dále podporuje snížení hladiny cukru a cholesterolu krvi. Díky bohatému množství antioxidantů má protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. Zlepšuje činnost imunitního systému a díky obsaženému draslíku a hořčíku působí příznivě na práci srdce a celého kardiovaskulárního systému. Při nákupu chřestu zkontrolujte, zda je stopka pevná a hlávky uzavřené.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits