
Pravděpodobně nikdo z nás si nedokáže představit vaření bez soli. Také není třeba připomínat, že dodává jídlu příjemnou chuť a uspokojuje naše chuťové pohárky. Je také velmi dobře známo, že nadměrné množství soli je škodlivé pro naše tělo. Bohužel se často nachází i ve výrobcích, kde bychom ji nečekali.
Jiné druhy soli
Nejznámější a nejvíce konzumovaná sůl je takzvaná kuchyňská. V posledních letech se však mluví o jejích nepříznivých účincích, a tak lidé hledají její alternativy, jako například himálajskou, mořskou nebo černou. Tyto všechny obsahují minerály, které mají příznivý vliv na zdraví. Třeba však mít na paměti, že ani při těchto alternativách s nimi nemůžeme nadměrně solit jídlo. Obsahují sodík, který v nadměrných množstvích ničí naše zdraví.
Jako první byste se měli spřátelit s kořením a různými druhy kořeněných přísad. Pokud chcete například něčím nahradit sůl při marinování masa, zkuste využít zázvor, pepř, křen, zázvor a česnek. Někteří lidé přidávají do jídel šťávu z nakládaných okurek nebo hořčici. I zde si však dávejte pozor, protože různé varianty těchto produktů mohou obsahovat velké množství konzervačních látek nebo sodíku.

Zdroj obrázku: Freepik
Bylinky, nejpřirozenější ochucovadlo
Pokud se bojíte, že jiné náhrady soli nejsou bezpečné, nejlepší volbou, po které můžete sáhnout, jsou bylinky. Nejenže neobsahují škodlivý sodík, ale mají také mnoho cenných složek pro zdraví. Využijte sílu bazalky, oregana, majoránky, tymiánu, rozmarýnu nebo pelyňku. Bez ohledu na to, po jaké bylince sáhnete, je dobré ji nijak neupravovat a jen přidat k jídlu. Jakékoli ostření může zničit jejich chuť nebo cenné vlastnosti.
U bylin je velkou výhodou, že mnoho z nich je velmi nenáročných na pěstování, a to dokonce i když nemáte vlastní zahradu. Při správné péči se jim bude skvěle dařit na balkoně nebo i obyčejném parapetu. Spousta druhů nepotřebuje mnoho místa a při vysazení správných druhů vedle sebe se jim bude dařit ještě lépe. Využijte proto této příležitosti a mějte čerstvé bylinky celý rok hned po ruce.
Zdroj: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/herbs-and-spices