Nejhorší ovoce a zelenina pro zdraví: nebezpečné pesticidy nasají jako houba

Ovoce a zelenina z obchodů jsou plné chemie, která je obsažena v pesticidech, o tom se ví už několik let. Proto bychom si měli dávat pozor na to, kde a co nakupujeme. Máte-li šanci, vždy raději nakupujte od lokálního farmáře, tam je menší šance, že produkty budou nasáklé chemií v takovém množství.

Různí dodavatelé

Je třeba si uvědomit, že výrobky, které kupujeme v obchodech, mnohdy cestují dlouhé trasy, aby se k nám dostaly. Proto je nutné je postříkat chemií, aby tuto cestu vydržely a stále vypadaly chutně a čerstvě. Stojí za to vědět, které produkty nebudou mít negativní vliv na naše zdraví, ale podpoří zdravou a vyváženou stravu. Podle mnoha zemědělců jsou dokonce pesticidy nezbytností.

Doporučený článek:  Pálení žáhy se může objevit kdykoli. Stačí málo a už nikdy vás trápit nebude

Pesticidy jsou syntetické látky, které jsou určeny k eliminaci škodlivých nebo nežádoucích organismů. Používají se zejména na ochranu pěstovaných rostlin zemědělci a pěstiteli ovoce, ale používají se také na ochranu lesů, vodních útvarů, zvířat, lidí a na hubení živých organismů, které jsou považovány za škodlivé. Pesticidy by měly sloužit lidem, bohužel však pro nás mohou představovat i nebezpečí.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejméně pesticidů

Nejméně pesticidů bylo zaznamenáno v avokádu, mangu, cibuli, chřestu, zelí, květáku, lilku, kukuřici, sladkých bramborách, zeleném hrachu a ananasu. Při nákupu stojí za to věnovat pozornost zemi původu. Je jasné, že zelenina a ovoce z místního trhu budou pro nás zdravější než ty, které nakupujeme v supermarketu a dovážejí se z Belgie, Francie nebo Itálie. Právě tyto země nešetří pesticidy ve výrobcích zasílaných do jiných zemí. Tyto nevýhody se pak odrážejí ve zdraví spotřebitelů.

Doporučený článek:  Obezitu je nutné léčit komplexně. Pouhá změna jídelníčku málokdy stačí

Nejvíce pesticidů se našlo v bramborách, špenátu, rajčatech, celeru, nektarinkách, třešních, paprice, hroznech a jablkách. Na vrcholu žebříčku ovoce, které nejvíce nasakuje pesticidy, je jednoznačně jahoda. Nemusíte se však hned těchto potravin vzdát. Je ale dobré pořádně je umýt v octě nebo kyselině citrónové.

Zdroj: https://time.com/5234787/dirty-dozen-pesticides/