Nemocná štítná žláza není legrace. Některé potraviny se vyplatí z jídelníčku úplně vyloučit

Štítná žláza produkuje hormony, ovlivňuje fungování nervové soustavy, podmiňuje správný růst organismu a zajištuje také průběh většiny životních funkcí. Obvykle o ní ale vůbec nevíme, tedy až do chvíle, než začne selhávat. Mezi nejčastější dysfunkce štítné žlázy patří hypertyreóza nebo naopak hypotyreóza. Pokud se chceme těchto potíží zbavit, je nutná nejen vhodná léčba, ale také změna životního stylu. Co nejíst, když je štítná žláza nemocná?

Klíčová role stravy

Správná činnost štítné žlázy je předpokladem pro nerušený průběh metabolických procesů a optimální fungování trávicího systému. Při narušení sekrece hormonů mohou být tyto funkce omezeny. Správná strava je důležitou součástí léčby u každého onemocnění. Nejinak je tomu u nemocí štítné žlázy. Zejména pak u hypotyreózy, kdy štítná žláza produkuje nedostatek hormonů. Mezi příznaky patří nejen pomalejší trávení, ale také ospalost, únava, snížená vitalita a přibývání na váze.

Zdroj obrázku: Freepik

Jakým potravinám se vyhnout?

Při hypotyreóze je nutné omezit a nejlépe z jídelníčku vyloučit potraviny, které brání vstřebávání jódu. Mezi tyto potraviny patří zejména:

  • brukvovitá zelenina: brokolice, květák, růžičková kapusta, zelí, kedlubny, které v syrové verzi obsahují látky bránící vstřebávání jódu,
  • maso (zejména tučné), uzeniny, slanina, sádlo a margaríny,
  • slané pochutiny: chipsy, tyčinky, nachos, krekry, slané arašídy – které zadržují vodu v těle a podporují otoky,
  • sušenky, cukrovinky a další sladkosti,
  • sycené nápoje a alkohol – narušují hormonální rovnováhu,
  • produkty vyrobené z vysoce rafinované pšeničné mouky, včetně chleba a těstovin.
Doporučený článek:  Sladká svačinka, kterou si můžeme dopřát bez výčitek: maďarské švestky udrží trávení v harmonii

Co jíst při zvýšené aktivitě štítné žlázy?

Klíčové je zvýšení kalorického obsahu jídelníčku asi o 15–25 procent. Při výrazné hyperaktivitě štítné žlázy lze zvýšit přísun energie až o 50 %. Tyto změny by měly být pokaždé konzultovány s endokrinologem a nutričním specialistou. Je dobré sáhnout po nutričně hodnotných vysokoenergetických produktech, jako jsou ořechy, semena, za studena lisované oleje, sušené ovoce a avokádo.

Zdroj: https://www.google.com/amp/s/www.healthcentral.com/amp/article/which-foods-are-bad-for-thyroid-patients, https://www.health.com/food/the-best-and-worst-foods-for-your-thyroid, https://m.timesofindia.com/life-style/food-news/10-foods-that-help-in-managing-thyroid-levels/amp_articleshow/68437185.cms, https://www.everydayhealth.com/hs/thyroid-pictures/foods-to-avoid/