Koupě varné desky je velmi důležitou věcí pro každou ženu a každého muže, který rád vaří. Existují tři základní varianty, mezi kterými můžete vybírat. Většina lidí netuší, podle čeho vybírat. Každá z varných desek má mnoho výhod i nevýhod. Záleží pouze na tom, na co jste zvyklí a jaké jsou vaše priority. Také musíte trochu myslet na to, jaké máte doma nádobí. Podívejme se na jednotlivé varné desky a jejich pozitiva i negativa.
Plyn
Velkou výhodou je fakt, že můžete použít jakékoli nádobí a nemusíte nad tím vůbec přemýšlet. Plyn je levnější než elektřina a je také mnohem rychlejší než elektřina. Navíc se nemusíte obávat výpadku proudu, protože plyn bude fungovat vždy. Na druhou stranu je náročnější údržba sporáků a nejedná se zrovna o ekologickou variantu. Jestli vám záleží na životním prostředí, pořízení plynového sporáku asi nebude ta nejlepší možnost pro vás.
Sklokeramická deska
Povrch sklokeramické desky se velmi jednoduše čistí a můžete si na to pořídit i speciální čistidla a stěrku. Jejich vzhled je velmi elegantní a bude vypadat skvěle v každé moderní kuchyni. Některé modely mají také funkci více zón, takže si můžete sporák lépe přizpůsobit k velikosti hrnce. Elektrické desky se pomalu zahřívají a drží si teplo dlouho poté, co je vypnete. Z tohoto důvodu nejsou nejlepší volbou z pohledu ekonomiky. Na elektřině vás budou stát více než indukce.
Indukce
Tato varianta se stala v posledních letech velmi oblíbenou volbou. Rychle se zahřívá, soustředí teplo jen do hrnce a po vypnutí je okamžitě studená. Ušetříte díky ní peníze za elektřinu a uvaříte si velmi rychle. Nevýhodou je jejich pořizovací cena, která je stále vyšší než u ostatních typů varných desek. Navíc musíte myslet na to, jaké máte doma nádobí. Ne každý hrnec nebo pánev jsou totiž vhodné a použitím nesprávného nádobí můžete povrch zničit.
Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/uk/product-reviews/a656789/how-to-choose-the-right-hob/