Poklad mezi oleji a cenný lék: kokosový olej působí výjimečně nejen při Alzheimerově chorobě

Kokosový olej se zařadil mezi takzvané superpotraviny. Jeho využití však zdaleka nekončí pouze při smažení nebo jako doplněk dětských jídel. Můžeme jej využívat na vlasy i nehty. Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mají antibakteriální a hydratační účinek. Bylo dokonce prokázáno, že zabraňuje srdečním onemocněním a zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby.

Výroba kokosového oleje

K získání kokosového oleje je třeba vylisovat čerstvou nebo sušenou buničinu z kokosu. Díky tomu získáme olej, který je odolný vůči vysokým teplotám. Jeho kouřový bod nastává až při teplotě 175 stupňů Celsia, což je mnohem více než u jiných nerafinovaných olejů. Kvalita a způsob získání oleje je nesmírně důležitá, zejména pokud jde o zachování nutričních látek. V obchodech můžeme pořídit dva typy kokosového oleje. A to rafinovaný, který prošel tepelnou úpravou a je většinou bez chuti a zápachu. A nerafinovaný olej, který se získal pouze vylisováním čerstvé buničiny. Tento má výraznou kokosovou chuť i aroma.

Kokosový olej je znám svými antibakteriálními vlastnostmi. Obsahuje kyselinu laurovou, která má schopnost zničit buněčnou membránu mikroorganismů. Je proto obzvlášť cenný při boji s bakteriemi odolnými na antibiotika. Kokosový olej dokáže ovlivňovat střevní bakteriální flóru, takže je vhodný i pro lidi, kteří se potýkají s trávicími problémy a chorobami trávicího traktu. Díky antibakteriálnímu účinku se olej využívá i při atopické dermatitidě.

Zdroj obrázku: Freepik

Další problémy, se kterými kokosový olej pomůže

Alzheimerova choroba způsobuje, že nervové buňky v mozku ztrácejí schopnost využívat glukózu v těle. Mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji stimulují játra k produkci ketonů, které se dostávají do lidského mozku bez účasti glukózy a inzulínu. Proto jsou alternativním zdrojem energie pro mozek, čímž zlepšují jeho fungování. To způsobuje, že příznaky Alzheimerovy choroby se snižují. Kokosový olej zvyšuje vstřebávání vitamínů a minerálů z trávicího systému. Kromě toho umožňuje rychlejší absorpci omega-3 kyselin a zvyšuje jejich účinnost.

Vysoká hladina antioxidantů obsažených v kokosovém oleji pomáhá eliminovat volné radikály, které jsou jednou z příčin osteoporózy. Olej zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevech, což snižuje progresi onemocnění a účinnější doplňování tohoto cenného prvku. Nasycené kyseliny pomáhají regulovat hormonální rovnováhu v lidském těle. Kyselina laurová ovlivňuje sekreci estrogenu, takže pomáhá během menopauzy u žen.

Zdroj: https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/treatments/alternative-therapies/coconut-oil-and-dementia