Přebytečné bílky nemusí skončit v koláči. Lze je skvěle využít při úklidu i péči o pokožku

Vaječné bílky přidáváme většinou do jídla. Dá se z nich ušlehat tuhý sníh, který těstu propůjčí nadýchanost. Sníh z vaječných bílků lze ale použít i jiným způsobem. Například je to skvělý prostředek k odstranění skvrn nebo čištění šperků. Až příště budete šlehat sníh do těsta, přidejte ještě jeden bílek navíc a zbylou hmotu využijte následujícími způsoby.

Vyčistí šperky i rámy

Šperky, rámy obrazů a kování nábytku snadno osvěžíte nanesením tenké vrstvy pořádně ušlehaného sněhu z jednoho bílku. Přidejte do něj pár kapek bělidla na textil, naneste tenkým hadříkem na potřebné oblasti a nechte chvíli působit. Až sníh zaschne, čistým hadříkem plochu vyleštěte, bude se krásně lesknout.

Doporučený článek:  Trápit se se mšicemi je zbytečné. Víc než speciální prostředky pomůže geniální trik se stuhou

Pokud se vám na oblečení nebo ložním prádle objevily zažloutlé skvrny, například od potu, i zde vám pomůže ušlehaný sníh. Do sněhu z jednoho bílku přidejte zarovnanou lžičku soli. Naneste na zažloutlá místa, nechte působit asi deset až patnáct minut a opláchněte vlažnou vodou. V případě potřeby několikrát opakujte, když látka uschne.

Zdroj obrázku: Freepik

Hydratují pleť

Ze zbylých bílků si můžete také připravit pleťovou masku, která působí proti akné a proti prvním příznakům stárnutí. Bílek vyšlehejte spolu s nastrouhaným jablkem a naneste na vyčištěnou pleť. Pokud máte suchou pleť, můžete místo jablka do masky nastrouhat salátovou okurku, která pokožku krásně hydratuje. Masku nechte působit deset minut a poté smyjte vlažnou vodou.

Doporučený článek:  Poškrábaný displej není nutné nosit do servisu. Jednoduchými triky bude telefon jako nový

Pokud by vám přeci jen nějaké bílky zbyly, můžete je několik dní skladovat v lednici. Pokud se ale v nejbližší době nechystáte bílky zpracovat, raději je zmrazte. Zamrazovat je můžete po jednom například v tvořítkách na led, ale i dohromady v jedné misce. Nezapomeňte vždy připsat datum, kdy jste bílky zmrazili, a také jejich počet v případě, že je skladujete dohromady. Zmražené bílky byste měli spotřebovat nejdéle do dvanácti měsíců.

Zdroj: https://www.slurrp.com/article/dont-throw-egg-whites-know-these-hacks-to-use-them-better-1662196584508