Sirup z borovicových výhonků posílí imunitu a podpoří léčbu nachlazení

Jaro je ideální dobou, kdy začít chystat sirup z výhonků mladé borovice. Bude se vám hodit v­ zimě a v podzimních měsících, kdy se ozývají často chřipky, nachlazení a další zdravotní komplikace. Z borovice si můžete připravit sirup, který posílí imunitu a pomáhá vykašlávat.

Kdy sbírat výhonky a k čemu jsou dobré?

Připravit si sirup není vůbec nic složitého. Příprava takového sirupu má dlouhou tradici nejen v sousedním Polsku, ale také u nás. Mnozí sirup používají místo klasických sirupů na kašel, protože má pro tělo mnohem lepší účinky. V zimním období se hodí jako prevence proti nachlazení nebo chřipkám, a tak je dobré ho mít ve sklepě připravený.

Doporučený článek:  Tyhle urychlovače hubnutí má každý doma. Pravidelné pití rozhýbe metabolismus a vrátí tělo do kondice

Výhonky se pak sbírají v květnu. Můžete začít už v polovině dubna, borovice pak budou pučet ještě celý květen. Mladé výhonky by měly mít mezi 5 až 10 cm, musí být pokryté šupinami a pryskyřicí. Čím více jí bude, tím to bude lepší. Dbejte také na to, aby výhonky nebyly delší. Ty mladé totiž mají hodně cenné šťávy a také nejsou tvrdé. Jsou tedy vhodné na přípravu sirupu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si připravit sirup z borovice?

Výhonky je vhodné sbírat přímo ze stromů, vybírejte si ale takové, které nestojí u silnice nebo budov, protože jejich zdravotní výhody se tím budou ztrácet. Výhonky najdete po celém stromě, vám se ale budou hodit ty z bočních větví. K ořezání pak budete potřebovat ostrý nůž nebo nůžky, používejte také ochranné rukavice. A poté už se můžete pustit do přípravy sirupu.

Doporučený článek:  Dokonale hladké prádlo i bez žehličky: při správném praní a sušení se žehlení nadobro zbavíte

Výhonky musíte očistit od hnědých šupinek, nakrájejte je na menší kousky, aby se vám dobře vkládaly do sklenice. Kromě výhonků budete potřebovat ještě cukr, který s nimi smícháte v poměru 1 : 1. Borovice musí vypustit šťávu, proto výhonky pomačkejte, až je budete do sklenice dávat. Střídejte vrstvy výhonků a cukru a nakonec odložte na slunné místo na několik týdnů.

Zdroj: https://huckleberrybotanicals.com/pine-syrup/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25424463/, https://www.mdpi.com/2223-7747/12/4/913, https://apps.extension.umn.edu/garden/diagnose/plant/evergreen/pine/shootswilted.html, https://foodnetwork.co.uk/how-to/articles/how-to-make-pine-syrup