Sladké proti stresu i nachlazení: pampeliškový džem je poklad pro zdraví

Pampeliškový džem je nejen krásně voňavý, zlatavý a sladký jako med, ale má také jedinečné léčivé a zdraví prospěšné vlastnosti. Rozkvetlou pampelišku můžeme přidávat do salátů, usušit ji nebo z ní připravovat zavařeniny. Říká se, že jedna čajová lžička denně této kouzelné marmelády nás zbaví sezónních depresí a nachlazení a navíc příznivě působí na kardiovaskulární systém a funkci jater.

Mají spoustu prospěšných látek

Květy pampelišky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, zinku, fosforu, železa, draslíku a jódu. Zklidňují dýchací ústrojí, takže je lze použit při léčbě nachlazení a bronchitidy. Podporují vykašlávání hlenu. Pampeliška také snižuje hladinu stresu, usnadňuje relaxaci a usínání. Zpomaluje stárnutí pleti, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční sval a brání rozvoji cukrovky.

Doporučený článek:  Pěstování vinné révy má několik pravidel

Pampeliškový džem mohou užívat i lidé trpící překyselením žaludku a vláknina v něm obsažená pomáhá zbavit se zácpy. Zklidňuje záněty močového měchýře a močových cest. Působí očistně, pomáhá zbavit se nejen toxinů a jedů, ale také radionuklidů z jater. Právě ty můžou způsobit rychlejší stárnutí organismu, astma, srdeční choroby a rakovinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak džem připravit?

K vlastní přípravě tohoto elixíru zdraví budeme potřebovat 350–400 mladých květů pampelišky, které namočíme na 10 hodin do studené vody. Poté květy opláchneme, vymačkáme, zalijeme 500 ml převařené vody a postavíme na zapnutou plotnu. Květy povaříme asi dvacet minut, poté přidáme kilogram cukru, lžičku kyseliny citronové a najemno nakrájený neoloupaný citron.

Doporučený článek:  Nové brambory jsou chutnou přílohou, nezklamou v jakékoli úpravě

Dalších deset minut pokračujeme ve vaření budoucí marmelády. Po vychladnutí celý vývar přelijeme přes gázu a znovu povaříme, tentokrát ale jen dvě minuty. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenic a dáme do lednice. Do džemu můžeme pro chuť přidat ještě pár listů meduňky nebo máty, případně kousky zázvoru.

Zdroj: https://www.craftylittlegnome.com/how-to-make-dandelion-jam/