Slunečnicový olej najdeme snad v každé domácnosti. Používá se hlavně na smažení surovin, ale jak ho můžete využít i jinak? Poradíme, že se hodí nejen do kuchyně, ale také na výrobu kosmetických přípravků. Je zdravější slunečnicový, nebo řepkový olej? Pokud vás pálí tyto otázky, rozhodně se vyplatí číst dále.
Ještě před několika lety byl slunečnicový olej na prvním místě
Dnes se mezi oblíbené řadí například olivový nebo řepkový olej, ale samozřejmě se nezapomíná ani na ten slunečnicový. Je to olej, který se získává se slunečnicových semínek. Tyto krásné rostliny k nám přivezli Španělé. Olej obsahuje jen necelých 11 % nasycených mastných kyselin, což je skutečně velmi malé množství. Poté se v něm nachází ještě mononenasycené kyseliny nebo polynenasycené kyseliny.
Někdy je třeba ale omezit spotřebu tohoto oleje, protože obsahuje omega-6 mastné kyseliny, které mohou zvýšit riziko vzniku některých onemocnění, mezi které se řadí například srdeční problémy nebo deprese. Jedna lžíce by měla pokrýt denní dávku pro dospělého člověka. Mnohem lepší složení pak najdete právě v řepkovém nebo olivovém oleji. Na jakém oleji je pak nejvhodnější smažit?
Slunečnicový olej není vhodný na smažení
Na smažení se asi nejlépe hodí řepkový olej, který má vyšší kouřový bod. To znamená, že se tak rychle nepřepaluje, a tím pádem do svého těla dostaneme mnohem méně škodlivých látek. Celkově byste měli konzumaci a použití takových olejů minimalizovat. Existují pak také druhy oleje, které jsou rafinované nebo lisované za studena.
Rafinovaný se vyrábí tak, že se semínka vystaví vysokým teplotám a také bohužel chemikáliím. Mnohem lepší proto bude zvolit za studena lisovaný, protože bude chutnat i vypadat lépe. Najdete v něm také více živin. Slunečnicový olej obsahuje především vitamin E, který má na svědomí krásný vzhled naší pokožky.
Zdroj: https://www.corolilife.com/health-and-lifestyle-7-benefits-of-sunflower-oil/