Smažená jídla lze připravit zdravěji díky správně zvolenému tuku

I když smažení patří mezi nejméně zdravou tepelnou úpravu, pokud máme stravu vyváženou, není nic špatného na tom, si jednou za čas něco smaženého dopřát. A když už se chystáme jídlo připravovat tímto způsobem, je dobré to udělat pořádně. Prvním a hlavním krokem je tedy výběr správného tuku na smažení, ať tělu nepřidáváme zbytečné kalorie navíc.

Na čem tedy smažit

Pokud by někdo dělal seznam těch nejvhodnějších tuků, určitě by na prvních příčkách byly ty s takzvaným vysokým bodem kouře. Pokud tuk dosáhne vyššího tepla, pak se začnou vylučovat jedovaté transmastné tuky do jídla a ty pak poškozují trávicí systém, způsobují pálení žáhy, poruchy trávení a také podporují tvorbu kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.

Doporučený článek:  Plísně se mohou objevit kdykoli. Na zdraví mají mnohem horší dopad, než většina lidí tuší

Mezi tuky s nejvyšším bodem kouře jsou zařazeny ty rafinované, jako jsou palmové, kokosové a sádlo, které je živočišného původu. Na jedné straně mají sice vysoký bod kouře, ale jsou velmi kalorické a obsahují nasycené mastné kyseliny. Nejideálnější olej na smažení je rafinovaný slunečnicový nebo řepkový olej.

Zdroj obrázku: Freepik

Je máslo vhodné ke smažení?

Spousta lidí využívá máslo i při tepelném zpracování. Bohužel to se moc nedoporučuje, protože má nízký bod kouře a to způsobuje, že smažené maso se na něm rychle přepaluje a nechutná pak tak dobře. Másla se však při tepelné úpravě nemusíte vzdát úplně. Pokud na něm připravujeme například míchaná vejce, můžeme klidně použít také máslo. Vaječná jídla totiž nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu ani příliš velkou teplotu, aby se pořádně zpracovala.

Doporučený článek:  Každý ji má doma, jen málokdo ji ale používá správně. Tohle do myčky nikdy nedávejte

Jelikož už jsme si řekli, které tuky jsou ke smažení vhodné, je dobré vědět i o těch, které k tepelné úpravě vhodné nejsou. Jedná se především o nerafinované oleje, které zahrnují například i olivový olej. Tento typ tuku je vhodný pro studenou spotřebu. Vylepšuje chuť salátů, ale třeba i chleba. Navíc po přidání do salátu pomáhá vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.

Zdroj: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/comparing-cooking-fats