Správně skladované pečivo vydrží déle čerstvé. Záleží na zabalení i teplotě

Nikdo nechce zbytečně vyhazovat pečivo, které nestihl sníst, protože ztvrdlo. Proto je jeho správné skladování naprosto klíčové. Jakmile se naučíte pár jednoduchých triků a začnete je dělat pravidelně, brzy si ani nevšimnete, že něco takového děláte. Budete mít ovšem doma neustále čerstvé pečivo, které vám vydrží mnohem déle než kdykoli předtím. Co udělat pro jeho dlouhou životnost?

Správný obal

V plastovém sáčku zůstane pečivo měkké, ale také se tam víc udržuje vlhkost, která může vést k plísním. Papírové sáčky jsou skvělé pro čerstvé pečivo, ale musíte ho zpracovat poměrně rychle. Bavlněné nebo lněné sáčky jsou nyní velmi populární, protože udržují chléb dlouho čerstvý a jedná se o jednu z nejlepších možností pro vašeho pečivo, pokud nechcete mít doma tradiční chlebník.

Doporučený článek:  Naučte se nakupovat chytře. S několika triky ušetříte měsíčně potraviny i nemálo peněz

Teplota

Pro pečivo je ideální, když zůstane při pokojové teplotě. Nedávejte ho do lednice, protože vlhkost pro pečivo rozhodně nebude nic dobrého. Zároveň zajistěte, aby zůstalo v dobře větraném prostředí. Nenechávejte ho na přímém slunci a místo toho pečivo uložte bezpečně do chlebníku nebo do špajzu. Tam se mu bude dařit nejlépe, když mu poskytnete také správný obal.

Zdroj obrázku: Freepik

Mražení pečiva

Nakoupili jste více pečiva a víte, že ho nesníte během několika dnů? Chléb, rohlíky, housky i bagety můžete klidně hodit do mrazáku. Stačí, když je necháte v plastovém sáčku z obchodu. Snažte se rozdělit pečivo na menší porce, protože po rozmrazení ho již musíte sníst. Tímto způsobem vám pečivo vydrží i několik týdnů, ale nečekejte na jeho konzumaci příliš dlouho. Rozmrazit ho nechte při pokojové teplotě.

Doporučený článek:  3 koření, která nesmí chybět v jídelníčku žádného seniora: organismus udrží v nejlepší kondici

Jak skladovat pečivo podle jeho druhu?

Chléb je nejlepší skladovat v látkovém sáčku nebo chlebníku. Bagety a rohlíky skladujte v papírovém sáčku nebo je zamrazte. A nakonec sladké pečivo, jako jsou koblihy, koláče nebo buchty, můžete skladovat v látkových ubrouscích nebo papírových sáčcích. Nelze je mrazit a musíte je sníst poměrně rychle, protože sladké pečivo nevydrží dlouho čerstvé. Koblihy mohou být již druhý den okoralé i při správném skladování.

Zdroj: https://redstaryeast.com/blog/how-to-store-fresh-baked-bread/