Správné skladování udrží potraviny dlouho čerstvé, ale především předejde vážným zdravotním potížím

Skladování potravin je nekonečné téma pro mnoho žen v domácnosti. Výrobky skladované v mrazáku a vakuových nádobách si zachovají nejvyšší nutriční hodnoty, ale můžete využít i mnoho dalších metod, díky kterým vydrží vaše potraviny čerstvé a chutné mnohem déle. V sýrech a uzeninách se kvůli nevhodným podmínkám mohou vytvořit patogenní bakterie nebo karcinogenní plísně, a proto je správné skladování velmi důležité.

Kupte si vakuové nádoby

Díky absenci vzduchu si jídlo zachová svou čerstvost a přirozenou chuť po dlouhou dobu. Pořiďte si alespoň jednu nádobu (s pumpičkou nebo bez) a použijte ji na produkty, které se nejvíce kazí (krájené uzeniny, klobásy, tvaroh atd.). Stejně dobře vám poslouží také krabičky, které lze hermeticky uzavřít.

Doporučený článek:  Zbytky svíček napraví vrzající dveře, opraví zip a zahladí škrábance na nábytku

Pokud nemáte doma žádné nádoby, můžete skladovat nakrájené klobásy zabalené v obyčejném papíru, který poskytuje přístup vzduchu. Nepoužívejte potravinářskou ani hliníkovou fólii, protože se mohou složky z těchto produktů dostávat do jídla a v dlouhodobém horizontu mohou způsobovat zdravotní problémy.

Zdroj obrázku: Freepik

Fresh zásuvku využívejte na maximum

Máte-li doma lednici s tzv. fresh zásuvkou, rozhodně byste ji měli využívat. Spodní zásuvky poskytují zelenině a ovoci správnou vlhkost a teplotu. Netrvanlivé ovoce tam můžete skladovat asi 2 dny, saláty a čerstvé bylinky po několik dnů a kořenová zelenina vám tam vydrží až 15 dnů. Před vložením zeleniny a ovoce do lednice je nemyjte, jinak se budou rychleji kazit.

Doporučený článek:  Díky jedinému tlačítku bude klimatizace v autě fungovat mnohem lépe. Málokdo o něm však ví

Mrazák můžete také používat, i když o tom hodně lidí pochybuje. Pravdou je, že je ideální pro maso, ryby, tuky, večeře, ale také koláče nebo mléko. Kořenová zelenina a některé druhy ovoce vám vydrží v mrazáku až 6 měsíců, vařené pokrmy a maso až 12 měsíců. A přitom si všechny suroviny zachovají všechny vitamíny, minerály a živiny, které od nich požadujete. Zamyslete se nad tím, jak skladujete své potraviny, a naučte se nové postupy, kterých se budete držet.

Zdroj: https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/keep-your-produce-fresh/