Lidí, kteří se dožili sta a více let, se druzí rádi ptají, jaké je jejich tajemství. Odpověď bývá většinou stejná. Radost ze života a vyvážená strava. Jaké potraviny vedou ke dlouhému a zdravému životu?
Co jedli lidé, kteří se dožili vysokého věku?
Lidé z Kostariky, kteří se dožili vysokého věku, často jedli kukuřici a pomeranče, bohaté na vitamín C. V Řecku lidé odpradávna jí mořské plody a zeleninu zalitou olivovým olejem. Japonci mají zase při jídle zásadu, která zní: „Jezte, dokud se nebudete cítit z 80 % sytí.“ Díky tomu je i vědecky podloženo, že v těle vzniká energetický deficit a nedochází tak k přetěžování organismu. U Japonců je důležitou složkou každodenní stravy tofu či kurkuma a zázvor.
Pití červeného vína
Na Sardinii preferují časté pití červeného vína. Odborníci na dlouhověkost alkohol nedoporučují, ale podotýkají, že občasná sklenička kvalitního červeného vína například k večeři určitě neuškodí. Kvalitní červené víno totiž obsahuje velké množství draslíku, hořčíku i vápníku. Antioxidanty obsažené v tomto nápoji také blahodárně působí proti stárnutí pleti.
Jaké potraviny bychom měli vynechat úplně?
Ve zdravé stravě není místo pro jídla z rychlého občerstvení. Pokud totiž budete konzumovat přepálené nezdravé tuky, řítíte se přímo do propasti problémů spojených s kardiovaskulárními chorobami, s nadváhou a špatným cholesterolem. Vhodné nejsou žádné vysoce zpracované potraviny, jako jsou balené sériově vyráběné chleby a buchty, instantní polévky, zmrazená předvařená jídla, sladkosti, brambůrky nebo hotové ohřívané pokrmy. Nevhodné jsou také přeslazené nápoje.
Základem je hlavně pestrost
Ve finále je hlavní složkou potravy dlouhověkých lidí pestrá vyvážená strava plná vitamínů. Vhodné je také dopřát tělu dostatečnou hydrataci, nejlépe ve formě vody. Důležitou složkou zdravého stylu je i pohyb, který přirozeně upraví procesy trávení a funkci srdce.
Zdroj: https://www.denverhealthmedicalplan.org/blog/10-best-foods-longevity