Čistá kuchyně je základ pro dokonalou hygienu v domácnosti, proto je nutné neustále uklízet dřez, kde se myje nádobí, ale také se v něm hromadí zbytky potravin a jídla. Dřez bývá mastný, plný nevábně vypadajících skvrn a nánosů, které je pracné odstranit. K jejich vyčištění lze použít drahých a chemických čisticích prostředků, ale také použít metody, které znaly už naše babičky. Dřez pak bude čistý i bez velké námahy a nebude to stát takřka ani korunu! Jak na to?
Bez drsných drátěnek i drahé chemie
Plejáda houbiček, drátěnek a spousta drahých čisticích přípravků a jde se na věc? V žádném případě, drsné materiály by mohly povrch dřezu poškodit, obdobně jako chemické přípravky, které mohou způsobovat zdravotní obtíže a k tomu ničí životní prostředí. Při této metodě si každý vystačí s měkkou houbičkou, bavlněným hadříkem nebo utěrkou z mikrovlákna.
Suchý dřez zůstává déle čistý
Během pracovního týdne je těžké udržet kuchyni a především dřez v čistotě, každopádně je dobré jej udržovat prázdný a ideálně suchý. Není vhodné v něm nechávat špinavé a mastné nádobí, zbytky ovoce, zeleniny, masa nebo čajové sáčky či kávovou sedlinu, protože může dojít ke vzniku nesnadno odstranitelných skvrn nebo k poškození povrchu dřezu či glazury. Po umytí nádobí a očistě dřezu je vhodné na závěr vytřít ho do sucha, protože takto vydrží déle čistý.
Pomocník v podobě jedlé sody
Nejčastěji se používá při pečení, ale tento pomocník si poradí i s mastnotou a zápachem. Řeč je o jedlé sodě, která je efektivním čističem, který nestojí takřka nic a k tomu nezpůsobuje alergické reakce. Neškodí ani životnímu prostředí. Stačí smíchat několik lžiček jedlé sody s vodou a vytvořit hustou pastu, tou potřít povrch, strany i dno až k baterii a k odtoku. Po pár minutách stačí očistit měkkou houbičkou nebo hadříkem a opláchnout vlažnou vodou a otřít do sucha. Při větším znečištění je možné použít do čisticí pasty kromě jedlé sody i ocet.
Zdroj: https://happydiyhome.com/how-to-clean-stainless-steel-sink/