Uvařit vejce zabere jen pár minut a můžete je použít do velkého množství pokrmů, kde budou chutnat úžasně. Vejce natvrdo můžete přidat do salátů nebo sendvičů. Stalo se vám, že jste jich uvařili příliš mnoho, a nevíte, co udělat se zbývajícími vejci, ale nechcete je vyhazovat? Podívejte se, jak dlouho je můžete skladovat, aniž by vám hrozilo zdravotní riziko.
Jak skladovat vejce?
Máte ve dveřích lednice formu na vejce a skladujete tam čerstvá vejce? Velká chyba. Možná je to trochu matoucí, ale ve skutečnosti byste je tam neměli dávat. Vejce totiž nesnáší teplotní výkyvy. Na policích v krabičce se jim povede mnohem lépe. Jestli chcete prodloužit jejich čerstvost, skladujte je špičkou nahoru.
Pravidla pro skladování vařených vajec
Jakmile pořádáme občerstvení pro více lidí, může se velmi snadno stát, že uvaříme příliš mnoho vajec. Držte se pár jednoduchých pravidel skladování a nemusíte se o ně obávat. V první řadě je neloupejte. Po uvaření je nechte vychladnout a poté uložte do lednice. Při pokojové teplotě by neměla zůstat déle než 2 hodiny. Ideálně je vložte do vzduchotěsné nádoby a zakryjte papírovou utěrkou. Díky tomu nevyschnou.
Jak dlouho je můžete skladovat?
Na tuto otázku je velmi jednoduchá odpověď a ve skutečnosti nezáleží na tom, jestli jsou oloupaná, nebo ne. Bezpečná doba skladování vařených vajec v lednici je jeden týden. Před konzumací byste je ale měli vždy řádně zkontrolovat. Jestli bude jejich povrch lepkavý nebo kluzký a ucítíte podezřelý zápach, okamžitě je vyhoďte.
Jestli sníte zkažená vejce, můžete se těšit na nepříjemné žaludeční potíže a v některých případech také vznik gastrointestinálních onemocnění. Typickými příznaky jsou nevolnost, zvracení a průjem. Zdravotní rizika jsou poměrně velká, a proto byste neměli riskovat konzumaci vajec, jakmile si nebudete na 100 % jistí, že jsou v naprostém pořádku. Při správném skladování by vám ovšem měla vařená vejce vydržet v lednici po dobu jednoho týdne.
Zdroj: https://www.glad.com/food-protection/protection-pointers/how-to-store-hard-boiled-eggs/