Zavařování v myčce je moderní a jednoduchý způsob

Léto je obvykle plné čerstvého ovoce a zeleniny. Chuť i vitamíny můžete udržet na mnoho měsíců, když využijete proces pasterizace. Zavařování není nic nového a dělaly to již naše babičky. Dnes ale můžete využít i technologií, které dříve nebyly k dispozici. Ušetříte si díky tomu čas i úsilí. Jednou z možností je příprava zavařenin a džemů v myčce na nádobí. Jak to funguje?

Zavařování je způsob, jak dosáhnout nulového odpadu

O zero waste jste již určitě slyšeli. Pasterizování je skvělým způsobem, jak dosáhnout nulového odpadu a zpracovat veškeré ovoce a zeleninu, které máte doma a které jste vypěstovali. Zavařování je proces, kdy sklenice plné lahodného obsahu vystavíte vysokým teplotám. Díky tomu zabijete všechny škodlivé bakterie, které by mohly způsobit znehodnocení surovin.

Doporučený článek:  Hnojivo z kopřivy posílí rajčata a podnítí je ke květu

Díky pasterizaci prodloužíte trvanlivost ovoce a zeleniny. Konzumovat je budete moci nejen o trochu déle, ale o celé měsíce. Velkou výhodou je, že při tomto procesu suroviny neztratí svou chuť ani živiny. Jahody, maliny nebo třešně si díky tomu můžete užívat i během zimních měsíců, stejně jako nakládané okurky a další zeleninu.

Zdroj obrázku: Freepik

Myčka na nádobí je úžasným pomocníkem

Běžně se sklenice zavařují v hrnci s vodou, ale můžete to zkusit i jinak. Využití myčky nádobí je velmi jednoduché a ušetří čas. V první řadě si připravte sklenice. Umyjte je, vyvařte a osušte. Vložte dovnitř oblíbené ovoce v cukru, nakládanou zeleninu nebo připravený džem. Pod uzávěrem nechte 2–3 cm volného prostoru. Sklenice důkladně uzavřete.

Doporučený článek:  Balkonové rostliny mohou kočičí přátele ohrozit na životě. Zvolte ty, které mazlíčkům neublíží

Sklenice musí zůstat před pasterizací dokonale čisté, proto zkontrolujte, jestli se sklenice neušpinila kolem víčka. Sklenice vložte dnem vzhůru do myšky. Nastavte program na nejvyšší teplotu (cca 70 stupňů). Nepřidávejte žádné mycí prostředky. Jen nechte program proběhnout. Až skončí, postavte sklenice dnem vzhůru na čistý povrch a nechte přes noc vychladnout. Poté je můžete uložit na chladné a tmavé místo, kde vám vydrží po mnoho měsíců.

Zdroj: https://rusticwise.com/can-you-sterilize-canning-jars-in-the-dishwasher/