Zázvorovou tinkturu se hodí využít nejen při nachlazení

Věděli jste, že zázvor vám může pomoci zbavit se mnoha neduhů? Tato rostlina obsahuje silice, vitamíny a minerály, které blahodárně působí na náš organismus. Dá se také využít k přípravě tinktury. Zázvorová tinktura je skvělý lék proti bolesti a zánětům. Má antibakteriální a antivirové vlastnosti, proto se doporučuje užívat i proti nachlazení.

Oblíbený už ve starověku

Zázvor, med a citron znali lidé už ve starověku. Už tehdy byla tato kombinace oblíbeným lékem na bolest kloubů nebo hlavy. Kořen zázvoru hojně využívá i čínská, indická a tibetská medicína a předpokládá se, že je to jedna z prvních rostlin pěstovaných pro lékařské účely. Jelikož je zázvor snadno dostupný po celém světě, není výroba tinktury nijak složitá.

Doporučený článek:  Místo do lékárny se vyplatí zajít na zahradu. Najdeme tam pomoc téměř na každý problém

Kořen zázvoru obsahuje vitamín C, B1, B2, E, A a K, kyselinu listovou a spoustu minerálních látek. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin a ucpání cév. Podporuje srdce, dodává energii, zlepšuje náladu a koncentraci. Působí na psychickou i fyzickou únavu. Pomáhá odstraňovat plynatost a podporuje trávicí procesy. Také mírně zvyšuje chuť k jídlu a působí proti nevolnosti. Tím ale jeho blahodárné vlastnosti nekončí – zázvor zmírňuje otoky a odstraňuje přebytečnou vodu z organismu.

Zdroj obrázku: Freepik

Není vhodný pro všechny

Konzumace zázvoru se nedoporučuje dětem do jednoho roku a lidem trpícím dvanáctníkovými nebo žaludečními vředy. Také pacienti s hypertenzí by se nejprve měli poradit s lékařem. Vlastnosti zázvorové tinktury jsou podobné léčivým účinkům zázvoru, jelikož jsou ale látky v tinktuře více koncentrované, může působit mnohem lépe než například zázvorový čaj.

Doporučený článek:  Hladinu vápníku v těle zvýšíme úpravou jídelníčku nebo omezením kofeinu

Na tinkturu budete potřebovat 300 g omytého a oloupaného zázvoru nakrájeného na plátky. Vložte ho do skleněné nádoby a zalijte 600 ml alkoholu. Promíchejte a nechte dva týdny na tmavém místě, občas protřepte. Po této době alkohol sceďte, přidejte šťávu z jednoho citronu a 3 lžíce medu. Uchovávejte v lednici a užívejte třikrát denně mezi jídly.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/, https://eatbeautiful.net/how-to-make-ginger-tincture-fresh-or-dried/