Zdravé tuky jsou nezbytnou součástí jídelníčku

Tuky jsou často démonizovány a jsou považovány za škodlivé a nebezpečné pro štíhlou linii a zdraví. To je však nesmysl. Je třeba především umět rozlišovat mezi tuky zdravými a nezdravými. Ty zdravé náš organismus potřebuje a jsou naprosto nezbytnou součástí výživy. Není radno se jim vyhýbat, protože obsahují vysoké množství prospěšných látek.

Zdravé a nezdravé tuky

Abychom se v tom celém zorientovali, stačí si tuky velmi jednoduše rozdělit. Samozřejmě to neplatí striktně, ale k základní orientaci to zcela postačí:

  • Zdravé tuky: Obsahují mastné kyseliny omega-3, omega-6 a omega-9. Najdeme je třeba v olivovém, avokádovém, arašídovém či řepkovém oleji. Dále jsou obsaženy v ořeších, semínkách a samozřejmě také v tučných mořských rybách.
  • Nezdravé tuky: Sádlo, rafinovaný olej, tučné maso, kůže z masa, uzeniny a samozřejmě všechny sladkosti a cukrovinky, jako jsou sušenky, koblihy, sladké pečivo apod.
Doporučený článek:  Dejte sbohem vysokému cholesterolu a užijte si chuť čerstvých šťáv, které nakopnou metabolismus
Zdroj obrázku: Freepik

Co přináší zdravé tuky?

Jsou základním stavebním materiálem mozkových buněk, ale do značné míry také pomáhají udržovat zdravé srdce a brání zvyšování nezdravého cholesterolu v krvi. Dále také pečují o krásnou pleť a pomáhají vstřebávat nezbytné vitamíny A, D, E a K, které se bez nich nerozpustí. Je třeba si uvědomit, že zdravé tuky mají ve stravě nezastupitelné místo, a to i při dietě. Nelze je tedy kompletně vynechávat, hrozilo by, že si způsobíte více potíží než užitku. Naopak nedostatek tuků v těle vede ke komplikacím, které zejména ženy poznají velmi rychle – typická je například ztráta cyklu, ale také vypadávání vlasů nebo suchá a vrásčitá kůže.

Doporučený článek:  Alergie na vejce může propuknout kdykoli. Bezpečně ji prozradí typické příznaky

Co dovedou napáchat nezdravé tuky?

Hrozí bohužel poměrně vážné zdravotní potíže. Jde zejména o zvyšování cholesterolu, což vede také k vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Dále přispívají k nadváze, vzniku zánětů v celém těle a zvyšují také riziko cukrovky.

Zdroj: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/different-fats-nutrition/, https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-vs-unhealthy-fats, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218749/, https://www.healthline.com/health/fat-deficiency, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good