Život může být sladký i bez cukru. Vylepšete svůj oblíbený šálek čaje něčím zdravějším

Cukru se mnoho z nás snaží vyhýbat, protože velmi dobře víme, že pro náš organismus není dobrý. Pro zdraví je velmi škodlivý, ale naštěstí existují alternativy, které jsou mnohem zdravější a můžete je použít na vaření a pečení, ale také do čaje nebo do kávy. Nemusíte díky tomu pít svůj oblíbený nápoj hořký, ale zároveň nebudete konzumovat rafinovaný cukr. Na trhu najdete hned několik produktů, které můžete vyměnit za běžný cukr.

Spotřeba cukru každým rokem stoupá. Podle odborníků může nadbytek cukru ve stravě vést ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, zvýšení rizika vzniku aterosklerózy a hypertenze, ale cukr bude také přispívat k obezitě a poruchám jater. Tohle všechno může vést také k cukrovce a srdečnímu infarktu. Omezení cukru ve stravě je klíčové. Jak to udělat?

Zdroj obrázku: Freepik

Rýžový sirup i med jsou zdravým řešením

Sirup z hnědé rýže je skvělou alternativou. Pravidelná konzumace podporuje zdraví, snižuje riziko cukrovky a vzniku kožního onemocnění. Musíte jen myslet na to, že je méně sladký než cukr. Další možností je manuka med, který je v posledních letech velmi známý, ale také velmi drahý. Jedná se o nejzdravější med na světě a má mnoho pozitivních vlastností. Bohužel má také vysokou cenu. Pochází z Nového Zélandu a vyrábí se z nektaru květů manuky.

Další druhy cukrů, ze kterých můžete vybírat

Datlový cukr pochází z mletých datlí. Díky tomu obsahuje hodně vlákniny a podporuje trávicí systém. Neměli byste ho přidávat do horkých nápojů, ale na pečení bude ideální. Vaše tělo navíc obohatí o mnoho vitamínů. Xylitol je březový cukr. Nejlepší je pro lidi s cukrovkou a ty, kteří mají problémy se zuby. Poslední možností je stévie, která je dobře známá. Je velmi sladká, a proto vám stačí jen pár kapek. Je pozitivní pro imunitní systém i krevní tlak a má mnoho blahodárných vlastností pro lidský organismus.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes