Zlatavý vývar jako od babičky: několik tajných ingrediencí dovede polévku k dokonalosti

Vývar patří mezi tradiční polévky, bez kterých si mnoho rodin nedokáže představit víkendový nebo sváteční oběd. Vývar je nadto zdravý a vhodný pro posílení imunity, výtečně chutná dětem i dospělým. Vaření vývaru není složité, ale potřebuje čas, někdy však nehledě na přípravu nemá zlatavou barvu. Co udělat pro získání zlatavé barvy a jak dodat vývaru na chuti? Nechte si poradit od profíků!

Královna polévek

Vývar miluje každý? Zdá se, že ano, patří mezi královské polévky. Vývar je nezahuštěná polévka, která se připravuje z vývaru čerstvé zeleniny nebo masa s kostmi. Pro přípravu se používá drůbeží, vepřové, hovězí, ale také rybí nebo králičí maso. V některých zemích je oblíbený vývar i ze skopového nebo holubího masa. Příprava vývaru je oproti jiným polévkám zdlouhavější, kromě samotného vaření se musí ještě připravit zelenina, která je nedílnou součástí všech receptů.

Zdroj obrázku: Freepik

Pomalé vaření přináší výtečný výsledek

Základem chutného vývaru je pomalé vaření. Všechny ingredience se vloží do hrnce, zalijí studenou vodou a polévka se pomalu přivede k varu. Jen tak se všechny chutě dokonale přenesou do vývaru, při dosažení varu se musí ztlumit a po celou dobu sbírat pěna, aby se docílilo čiré konzistence. A jak dosáhnout toho, aby byl vývar příjemně zlatavý? Barvu vývaru ovlivňuje výběr masa, hovězí bývá tmavšího, až jantarového nádechu, kuřecí je naopak jemně zlatý.

Doporučený článek:  Pes ničitel nepatří do útulku. Zvládnout jeho chování lze několika osvědčenými výchovnými triky

Cibule i řepa pro získání barvy

Pro získání zlaté barvy je vhodné přihodit do vývaru cibuli včetně čistých slupek. Někteří kuchaři dokonce cibuli i se slupkou ještě před vařením lehce osmahnou na sucho na pánvi. Další možností je přihodit menší kousek červené řepy, stačí opravdu jen ve velikosti vlašského ořechu, jinak by se polévka zbarvila do růžova nebo červena. Barvu vývaru ovlivňují také přidané bylinky, jako jsou petržel, libeček nebo pórek, může se ale přidat také koření, kurkuma nebo kari, které přispějí i k výjimečné chuti.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/