Zbytky jídla nepatří do koše. I odpad z kuchyně se dá efektivně zužitkovat a netradičně využít

Jistě se vám už stalo, že jste nedojedli vše, co jste připravili k večeři. Máte ve špajzu nebo v lednici zbytky a nechcete je vyhazovat? Pak pro vás máme pár tipů, jak je spotřebovat. Mnoho potravin dokážete ještě zužitkovat, a navíc si pochutnáte.

Zamrazujte

Mnoho potravin jde uskladnit v mrazáku. Zbyl vám vývar? Stačí ho dát do výrobníku ledových kostek a do mrazáku. Použití je stejné jako u čerstvého vývaru, dají se přidat do polévky nebo jako základ omáček.

Zbytky těstovin nebo brambor

Pokud toho připravíte víc a zbyla vám příloha od veře, máte další den vystaráno. Jak k bramborám, tak k těstovinám se přidat například uzené maso, zalít šlehanými vejci a smetanou a dát zapéct do trouby. Brambory můžete také rozšťouchat a připravit k nim plátek masa.

Doporučený článek:  Chraňte se před klíšťaty pomocí česneku a citronu

Zelenina

Našli jste v lednici povadlou zeleninu, která už má nejlepší za sebou, ale přesto je ještě použitelná? Do hrnce s ní! Připravte zeleninový vývar. Uvidíte, jak přijde vhod jako základ výborné polévky nebo omáčky. Stejně tak můžete využít k přípravě vývaru zbytky od přípravy zeleniny – odkrojky a slupky.

Vyrobte si strouhanku

Zbylo vám pečivo, které je tak tvrdé, že byste si o něj vylámali zuby? Na to existuje snadné doporučení. Vyrobte si domácí strouhanku. Jakmile je tvrdé jako kámen, nastrouhejte ho nebo umelte. Pokud máte starší pečivo, ale je spíše gumové než tvrdé, máte ještě jednu možnost – rozpečte ho v troubě a pochutnejte si na skvělé snídani. Další tip pro využití staršího tvrdého pečiva je výroba krutonků do polévky.

Doporučený článek:  "Můžu hlučně pracovat klidně až do noci. Klid oficiálně začíná ve 22 hodin," argumentoval jsem na stížnost souseda

Jaké další potraviny můžete využít?

  • Dýňová semínka, která zbyla při dlabání dýně – upečené v troubě chutnají skvěle
  • Zbytky odšťavněné zeleniny – lze upéct a připravit zeleninové krekry
  • Zbytky jablek – lze nasušit a použít na čaj
  • Tuhé stonky zeleniny – jde rozmixovat do omáček

Najdete jistě i další potraviny, díky kterým ušetříte, a ještě vymyslíte nápadité jídlo. Dá se zužitkovat téměř vše. A pokud máte doma zvířata, která si na případných  zbytcích rádi pochutnají, máte vyhráno.

Zdroj: https://www.hennepin.us/choose-to-reuse/tips/leftover-ideas