
Zdroj obrázku: Freepik
Jahody jsou v letní sezoně velmi oblíbeným ovocem. Jsou snadno dostupné, krásně červené, sladké, můžete si je vypěstovat sami na zahradě a využít je v kuchyni na mnoho způsobů. S příchodem letního počasí jsou na každém rohu, sehnat je lze také na trzích. Využijete je do knedlíků, zavařenin nebo dezertů, ale můžete si je také zamrazit.
Proč jsou jahody tolik oblíbené?
Jahody jsou nejen chutným ovocem, ale navíc obsahují spoustu vitaminů. Můžete je koupit v mnoha velikostech, existují stovky odrůd a druhů. Jahody, které si vypěstujete sami doma, budou mnohem chutnější než ty, které si koupíte. Je to dané tím, že nebudou stříkané pesticidy a podobnými chemickými přípravky, většinou se používají přírodní hnojiva. Polské jahody jsou u Čechů velmi oblíbené, protože jsou zralé dřív než ty u nás.
Jahody jsou bohaté na spoustu živin. Kromě toho, že obsahují vitamin C, kterého mají navíc ještě více než například citron, jsou také plné vitaminů skupiny B nebo vitaminu A, který pomůže nejen našemu organismu. Vápník a fosfor jsou důležité minerály pro růst a pevnost kostí, draslík je skvělý na krevní tlak a regulaci jeho hladiny, mangan zase slouží paměti.

Jak prodloužit trvanlivost jahod?
Jahody byste měli před konzumací umýt ve studené vodě. Jestli bude teplá, může se změnit jejich chuť. Jestliže je budete mít schované v lednici, před konzumací je vyndejte, aby dosáhly pokojové teploty – budou tak mnohem chutnější. Jahody ale mnohdy nevydrží, proto poradíme trik, díky kterému si je budete moci vychutnat o něco déle.
Můžete je opláchnout ve vodě s octem, scedit a osušit. Budou déle čerstvé a neztratí nic na své chuti. Vodu smíchejte s octem v poměru 5 : 1, tím dosáhnete toho, že ocet nebude z jahod vůbec cítit. Další variantou, jak prodloužit jejich trvanlivost, je vložit je do mrazáku. Budete je mít připravené například v zimě na jahodové knedlíky nebo ovocný koláč.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-fresh-strawberries