Brambory, rýži i těstoviny můžeme nahradit alternativami s nižším glykemickým indexem

Jaké jsou zdravé sacharidové náhražky pro lidi na dietě s nízkým glykemickým indexem? Tato dieta je vhodná pro lidi s inzulínovou rezistencí, obezitou, ale také pro lidi, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Příloh je totiž mnoho. A mnohdy se jedná o zdravější varianty, než jaké známe ze školních jídelen.

Čím nahradit brambory?

Brambory řadíme mezi klasiku české kuchyně. Z brambor se dá udělat jak kaše, tak i knedlíky nebo noky. Je ale vhodné i tyto oblíbené přílohy občas nahradit. Jelikož jsou brambory z velké části tvořeny škrobem, mají velmi vysoký glykemický index a jsou celkově dosti kalorické. Zejména pak pokud z brambor uděláme hranolky na oleji, bramboráky nebo je použijeme s nadbytkem másla. Proto se místo brambor doporučují podávat jako příloha fazole. Z bílých fazolí se dá totiž připravit luxusní pyré. Nejlepší na výrobu pyré jsou fazole bílé. Nejenže jsou velmi chutné, ale jejich glykemický index je oproti bramborám třetinový. Fazole také obsahují velké množství vlákniny, cenné flavonoidy a velkou dávku vitamínů.

Doporučený článek:  I vy můžete v lese nasbírat košík plný hub. Stačí vyrazit ve správnou dobu
Zdroj obrázku: Freepik

Co si uvařit místo rýže?

U rýže se nebojte improvizovat a udělat si doma „rýži“ z květáku. Květák má oproti rýži nižší GI (jen 15) a také zasyrova obsahuje ve 100 g pouze 23 kalorií. Rýže obsahuje ve 100 g až 130 kalorií. Květáková rýže je také velmi jednoduchá na přípravu. Stačí syrový květák nastrouhat nahrubo. Takto vytvořenou zdravou květákovou rýži lze přidávat do salátů, jíst ji s masem, omáčkami i například se zeleninovým kari.

Co místo těstovin?

Těstovinám se vyhýbají lidé s bezlepkovou dietou. Také pro tyto lidi máme skvělý návod, čím těstoviny nahradit. Řešením je nahradit obyčejné těstoviny těstovinami vyrobenými z mladé cukety. Cuketu nakrájejte buďto nožem, nebo speciálním řezacím strojem na tvar těstovin. Poté postačí asi jen 3 minuty povařit v osolené vodě. A zdravá příloha je na světě.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-why-beans-are-good-for-health, https://glycemic-index.net/cauliflower/, https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/low-glycemic-index-diet/art-20048478