
Černý česnek je stále oblíbenější. Rozdíl mezi tímto a bílým není jen v barvě, ale také ve struktuře a chuti. Černý česnek má ještě více zdraví prospěšných látek a po jeho konzumaci není z úst cítit nepříjemný zápach.
Co je to černý česnek?
K získání černého česneku musí být čerstvý bílý česnek fermentován. Spočívá v tom, že se zelenina nechá zrát ve speciální komoře, která se vyznačuje vysokou teplotou a vlhkostí. Mění se tedy nejen chuť česneku, ale také jeho barva a textura. Černý česnek je sladký a také změkne a lehce lepí. Někdy svou vůní a chutí připomíná uzenou švestku. Navíc v něm najdete tóny sušených meruněk, sójové omáčky nebo balzamikového octa.
Zdravotní přínosy
Hlavní složkou černého česneku je S-allylcystein, který má silný antioxidační účinek, proto účinně neutralizuje přebytečné volné radikály. Dále je zdrojem hořčíku, vápníku a zinku. Působí pozitivně nejen na imunitní systém, ale také na trávicí systém a oběhovou soustavu. Černý česnek navíc snižuje krevní tlak, hladinu cukru, triglyceridů a cholesterolu v krvi a také zabraňuje infarktu a mrtvici. Kromě toho zpomaluje procesy stárnutí, příznivě působí na vzhled vlasů, pokožky a nehtů a také stimuluje a dodává energii.

Zdroj obrázku: Freepik
Jak si jej připravit doma?
Černý česnek se dá koupit, ale je možné si ho připravit i doma. Je však třeba mít na paměti, že tento proces je poněkud zdlouhavý, ale jistě to s trochou trpělivosti zvládnete. Stačí, když uskladníte bílý česnek při teplotě 60 stupňů po dobu šesti týdnů. Černá barva se objeví až po mnoha dnech fermentace.
Jak použít černý česnek?
Černý česnek má jedinečnou chuť, a proto se skvěle hodí do mnoha jídel. Může být doplňkem polévek a omáček, ale i salátů, masa a těstovin. Navíc dokonale podtrhne chuť pečeného nebo dušeného masa. S každým soustem se navíc můžete radovat z toho, jak prospívá vašemu zdraví.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-garlic