Cukr lze nahradit zdravějšími náhražkami, které tělu prospějí

Všichni dobře víme, že přebytečný cukr v naší stravě je škodlivý pro naše zdraví. Každý, kdo chce shodit přebytečné kilogramy, se vyhýbá tomuto sladkému pokušení. Někteří lidé si však neumí představit den bez šálku sladkého čaje nebo kávy. Existují ovšem alternativy cukru, které dokážou osladit váš oblíbený nápoj a nebudou škodit vašemu zdraví.

Hnědý rýžový sirup

Je tekutou náhražkou rafinovaného cukru, který se získává vařením fermentované hnědé rýže. Můžete jej použít i na pečení a vaření, poslouží stejně dobře jako jakékoli jiné sladidlo. Je mírně sladký, mnohem méně než běžný cukr. Kromě toho pravidelná konzumace rýžového sirupu snižuje riziko cukrovky, jakož i vývoj kožního onemocnění, zejména pokud jde o houby druhu Kandida. Organický rýžový sirup je zdrojem minerálů, například draslíku, hořčíku, železa a vápníku.

Doporučený článek:  Jablka dodají tělu mnoho vitamínů, podpoří trávení i zdraví srdce

Zdravotní přínosy manuka medu jsou v posledních letech obzvláště ceněny. Tento med je považován za nejzdravější na světě. Je vyroben z medonosného keře manuka, který pochází z Nového Zélandu. V našich končinách se začal prodávat poměrně nedávno, a to bohužel za vysokou cenu. Je však bohatý na antioxidanty, má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti a někdy se nazývá přírodním antibiotikem.

Zdroj obrázku: Freepik

Populární stévie

Stévie se v posledních letech dostává do popředí zdravé výživy. Navzdory své sladké chuti neobsahuje kalorie. Je to přirozená a zdravější náhražka cukru. Toto sladidlo je vyrobeno z rostliny stévie, která pochází z Jižní Ameriky. K výrobě se používají listy rostliny. Za svou sladkou chuť vděčí vysokému obsahu sterolu glykosidu, který se vyznačuje mnohem vyšší sladkostí než cukr. Zlepšuje práci imunitního systému a snižuje krevní tlak.

Doporučený článek:  Černá káva podporuje funkce jater

Xylitol je březový cukr, který se doporučuje zejména lidem trpícím cukrovkou, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Účinně zabraňuje zubnímu kazu, zánětu dásní a periodontitidě, což potvrzuje několik vědeckých studií. Xylitol také nekvasí v trávicím traktu, zabraňuje tvorbě kožního onemocnění, rozvoji kvasinek a plísní.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar, https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/eating-white-rice-regularly-may-raise-type-2-diabetes-risk/, https://health.clevelandclinic.org/manuka-honey-benefits/, https://www.webmd.com/food-recipes/what-is-stevia, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324155