Díky jediné surovině bude vývar chutnat stokrát lépe. Stačí jedna malá lžička

Masové nebo zeleninové vývary jsou velmi oblíbenou pochoutkou nejen u nás, ale také všude jinde na světě. Vývar patří nejen na domácí stůl, ale také ho najdete v restauracích. Polévka plná masa, zeleniny a také bylinek je ideální hlavně během zimního období, kdy zahřeje. Jak ale polévku vylepšit, aby chutnala zase trochu jinak? Zkuste do ní přidat lžičku octa.

Nejen hovězí, ale také drůbež patří do vývaru

Vývar se již několik staletí používá nejen jako první chod, ale také skvěle působí při nachlazení nebo dalších nemocích. Maso se dříve muselo konzervovat solí, protože nebyly vymoženosti, jako jsou ledničky, a proto se před samotným vařením muselo opláchnout, aby se dalo jíst. Tradiční vývar se skládal ze zeleniny a masa, což se dochovalo dodnes.

Doporučený článek:  Kromě brousku a ocílky pomůže nabrousit nůž také hrnek

Jeho součástí bylo nejen hovězí, ale také telecí, ptactvo nebo drůbež. Objevovali se v něm holubi nebo koroptve. A skvělý vývar pak chutnal po muškátovém oříšku nebo rozmarýnu, které v něm nesměly chybět. Postupně se recept upravoval a dnes najdete takových možností, jak si vývar připravit, že bude pokaždé chutnat jinak. Jestliže chcete vylepšit i ten svůj, zkuste do něj přidat malinko octa.

Zdroj obrázku: Freepik

Ocet jako tajná surovina v polévce

Přidáním octa do vývaru zajistíte, že bude chutnat prostě skvěle. Je to osvědčená metoda, která skutečně funguje. Pár kapek doslova oživí chuť tradičního vývaru a polévka bude hustší a bude jinak chutnat. Kyselina octová, kterou v octu najdete, rozpouští chrupavky a při vaření vývaru se tak z kostí absorbují do polévky. Masová chuť bude výraznější a kyselina octová pomůže také našemu tělu.

Doporučený článek:  Regenerační koupele vyhladí pokožku chodidel a zjemní tvrdé paty

Stačí přidat pouze lžičku octa na 5–8 litrů vývaru. Dávejte si pozor, abyste nedali více, protože jinak se ovlivní chuť vývaru mnohem více a polévka nebude k jídlu. Můžete vyzkoušet lihový, jablečný nebo vinný ocet, stejně jako balzamikový.

Zdroj: https://www.emetabolic.com/locations/centers/springfield/blog/eat-well/add_apple_cider_vinegar_to_your_bone_broth/