Rebarborová tinktura potěší sladkokyselou chutí. Po vydatném jídle dá trávení znovu do pořádku

Sezóna rebarbory trvá obvykle do poloviny června. Většina jejích milovníků si ji oblíbila pro kyselou chuť, která skvěle doplní koláč nebo kompot. Vyplatí se ale prozkoumat i jiné kulinářské možnosti. Z rebarbory si můžete připravit domácí tinkturu, která vás okouzlí dokonale vyváženou sladkokyselou chutí a navíc působí blahodárně na žaludek.

Příprava je jednoduchá a rychlá

Rebarborová tinktura je vhodná pro všechny, kdo nemají rádi příliš sladké a nevýrazné chutě domácích alkoholových tinktur. Je ale jemnější než citron. Konzumace se doporučuje především po vydatných hodech, kdy na prostřené tabuli dominovala tučná jídla. Dá se ale použít i do dezertů nebo z ní vytvořit lahodný drink.

Doporučený článek:  Vitamínový sprej podpoří v růstu papriky, rajčata i okurky

Základní recept na rebarborovou tinkturu je jednoduchý. Příprava je rychlá, avšak je nutné nechat ji minimálně tři měsíce odstát. Čím déle vydržíte, tím bude chuť lepší. Kilogram rebarbory omyjte pod tekoucí vodou, osušte a nakrájejte na kostičky. Přidejte půl litru vodky a 200 gramů bílého cukru. Nakonec přilijte 300 ml vody. Odložte na měsíc na stinné místo a každé dva dny opatrně protřepejte, aby se cukr rozpustil. Po měsíci tekutinu sceďte a odložte na tmavé a chladné místo.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept můžete vylepšit

Základní recept je dostatečně lahodný, avšak nic nebrání tomu, abyste si ho mírně upravili. Bílý cukr můžete vyměnit za třtinový nebo přidat k rebarboře také jahody či kousky pomeranče. Chutných výsledků dosáhnete přidáním citronové šťávy, zázvoru, vanilky nebo skořice. Pokud se vám zdá tinktura málo sladká, můžete přidat med.

Doporučený článek:  Ocet a jedlá soda pomohou vyčistit sprchový kout přírodním způsobem

Tinkturu můžete servírovat v malých skleničkách na vysoké stopce. Denní dávka by měla představovat 50 ml. Pravidelná konzumace může mít velmi dobrý vliv na trávicí systém, pomáhá bojovat s plynatostí a zácpou a odlehčí žaludek po vydatném jídle. V podzimním a zimním období zahřeje a posílí imunitu, má totiž antibakteriální vlastnosti.

Zdroje:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5956764/
https://diywitheverclear.com/recipes/rhubarb-tincture/