Díky jediné surovině půjdou vařená vejce oloupat jako po másle. Vyzkoušejte trik šéfkuchařů i vy

Vejce jsou velmi zdravá a chutná. Navíc se hodí k mnoha pokrmům včetně chlebíčků. Uvařit je natvrdo není nic složitého. Ve skutečnosti je to nejjednodušší způsob, jak můžete tuto surovinu připravit. Hodně lidí má ovšem problém s jejich loupáním, protože se bílek často přilepí na skořápku. Tím přicházíme o cenné složky, které bychom si mohli vychutnat. Jak vejce dokonale uvařit a jednoduše oloupat?

Jak dosáhnout dokonale uvařeného vejce?

Vejce natvrdo je velmi oblíbené, ale rozhodně to není jediný způsob, jak si ho připravit. V této podobě můžete vejce použít do bramborového salátu, do omáček, na chlebíčky nebo jako přílohu. Doba vaření je samozřejmě klíčem ke správnému uvaření vejce. Podle toho určíte, jaký typ vejce si následně vychutnáte.

Doporučený článek:  Odlišit houbičku na nádobí od úklidové pomůže ustřižený roh

Vejce vkládejte vždy do vroucí vody. Díky tomu budete mít pod kontrolou, jak dlouho se vaří, a budete přesně vědět, co se děje pod skořápkou. Jestli si chcete vychutnat vejce naměkko k snídani, postačí vám 3 minuty ve vroucí vodě. Pro vejce s tekutým žloutkem potřebujete 6 minut a pro oblíbené vejce natvrdo musíte počkat 8–10 minut.

Zdroj obrázku: Freepik

Jednoduchý trik pro rychlé loupání vajec natvrdo

Šéfkuchaři používají hned několik triků, které jim zajistí snadné oloupání vajec natvrdo. Uvařené vajíčko s poškozenou skořápkou můžete vložit do studené vody. V tomto případě ale musíte počkat docela dlouhou dobu, než budete moci vajíčko oloupat. Mnohem jednodušší je přidat do vařící vody jednu lžičku jedlé sody. Může se to zdát netradiční, ale velmi dobře to funguje.

Doporučený článek:  Chodit v nových botách je utrpení. Několik triků je roztáhne a přizpůsobí přesně chodidlu

Proč jedlá soda funguje na vejce? Tato látka zvyšuje pH vajec. Díky tomu se bílek od skořápky mnohem lépe oddělí a vy ji budete moci velmi snadno a rychle sundat. Přitom je to jednoduché. Až se začne voda vařit, vložte do ní lžičku jedlé sody a nechte ji vařit společně s vejcem. Doba vaření bude úplně stejná, ale loupání skořápky bude mnohem rychlejší.

Zdroj: https://www.bhg.com.au/peel-a-hard-boiled-egg-baking-soda