Drahý zázvor nechte klidně ležet v obchodě. Ten nejlepší si snadno vypěstujete

Zázvor patří mezi tropické rostliny, které přirozeně rostou v teplých krajích. Je to aromatické koření, které má skoro každá hospodyňka ve své kuchyni. Jeho vlastnosti jsou velmi cenné pro naše zdraví, proto se vyplatí si ho vypěstovat na zahradě. Není na tom nic složitého, pokud mu poskytnete vhodné podmínky. Ve formě prášku si ho můžete dát do různých koláčů nebo dezertů, ve formě kořene se zase hodí do čaje nebo vody.

Zázvor může splnit funkci pokojové rostliny

Zázvor ve volné přírodě nenajdete. Pěstuje se hlavně v Brazílii, Indii nebo Číně. Zázvor pak můžete koupit nejen jako prášek, ale také kořen. Občas ho můžete vidět také naložený, takto připravený se používá například do sushi. Přízemní částí jsou listy, které jsou tmavě zelené. Rostlina může vyrůst do obřích rozměrů.

Zázvor je teplomilná rostlina, ale můžete si ji vypěstovat také u nás. Květináče nebo truhlíky budou ideálními nádobami. V létě si pak zázvor můžete vystavit na balkon, terasu nebo zahradu. Teplota musí být minimálně dvacet stupňů, v noci by neměla klesnout pod 15. Připravte si na zázvor široký, ale zase ne příliš hluboký květináč nebo jinou nádobu. Oddenek zázvoru poroste do šířky.

Zdroj obrázku: Freepik

Zázvor můžete mít na zahradě, ale pozor na slunce

Jestli si chcete zázvor vypěstovat, koukejte na jeho vzhled. Suchý nebo rozpadlý zázvor nebude vhodný pro další pěstování. Oddenek pak rozdělte ostrým nožem na asi třícentimetrové kousky. Poté je dejte na teplé místo, aby byly suché. Zázvor potřebuje úrodnou půdu a oddenek zakryjte další zeminou. Jestli chcete celý proces urychlit, můžete květináč zakrýt hliníkovou fólií.

Jak o takový zázvor pečovat? Potřebuje hlavně teplo, proto dejte květináč na slunný parapet, který zároveň bude nad radiátorem. Nezapomínejte na zálivku, protože půda musí být neustále alespoň vlhká. Voda ale nesmí přetékat. V létě rostlinu na slunci nenechávejte, protože se může snadno spálit. Oddenek pak vykopejte v říjnu. Listy budou žloutnout, což je přirozený proces.

Zdroj: https://www.lovethegarden.com/uk-en/article/how-grow-ginger