Jak správně loupat okurky? Vyhněte se hořké chuti

Mezi nejoblíbenější zeleninu jistě patří okurka. Je vhodnou ingrediencí do salátů nebo toustů. Při přípravě pokrmů je nutné zeleninu dobře připravit. Okurka může snadno zhořknout a zkazit tak celkovou chuť vašeho jídla. Jak se vyhnout této chybě? Naučte se správně oloupat okurku.

Zdá se vám loupání okurky jednoduchým krokem? Jedná se o mnohem složitější krok, než si myslíte. Aby byla okurka co nejchutnější, je třeba dodržet správný postup při loupání slupky. Začněte proto vždy na světlejší straně okurky a postupně loupejte až do tmavší části. Tmavá část okurky je totiž vždy nejblíž svými živinami ke stonku, tudíž i k listům a kořenům. Hořká chuť z těchto kusů rostliny se tak snadno přenese i na samotný plod. Tmavá část okurky vám ukazuje, kde bude okurka nejvíc hořká.

Doporučený článek:  Proč začít plést? 5 důvodů, proč pletení zlepšuje kvalitu života!

Jak se vyhnout hořké chuti?

Během loupání určitě nezačínejte u tmavé části, díky tomu škrabkou roznesete hořkou chuť po celém povrchu okurky. Nejlepším způsobem je určitě umýt škrabku po každém tahu loupání pod tekoucí vodou.

Co je zdrojem hořké chuti v okurkách? Jedná se o takzvané cucurbitaciny, které jsou ve velkém obsažený v okurkách. Tato složka chrání plody okurek před veškerými škůdci a hmyzem, nepříznivým počasím i větrem. Dokáže ochránit okurku také před kolísavou teplotou i nadměrným sluneční zářením. Nepříjemnou součástí této ochraňující složky je bohužel i hořká pachuť.

Doporučený článek:  Jak ušetřit čas při cestování, aby se bez potíží zvládaly i dlouhé trasy

Jak správně používat okurku v kuchyni?

Okurka je také skvělým hydratačním přípravkem pro celé tělo a působí až osvěžujícím dojmem. Bude proto skvělým pokrmem do horkých letních dnů. Okurka je totiž složená z 97 procent z vody, a tak vám dodá dostatek hydratace, ale také mnoho vitamínů.

Připravit si můžete osvěžující okurkový salát. Ten je skvělým doplňkem při večerním grilování nebo pro posezení venku. Skvělou kombinací je okurka s kozím sýrem, Řekové ji často spojují s feta sýrem. Ohromně si pochutnáte také na omáčce tzatziki. Ta se připravuje z bílého jogurtu, nastrouhané okurky a stroužku česneku. Skvěle obohatí vaše grilované maso a dodá pokrmu osvěžující chuť.

Doporučený článek:  Některé spotřebiče jsou opravdoví žrouti elektřiny. Zjistěte, jak je na tom vaše domácnost