Játrům dává zabrat nejen alkohol. Oblíbené chuťovky jsou nejrychlejší cestou k rakovině

Víte, jaké produkty mohou ublížit játrům? Alkohol patří mezi ně, ale není jediný, který škodí tomuto důležitému orgánu i celému tělu. Vyplatí se tedy vědět, jaké potraviny byste měli ve svém jídelníčku omezit a jaké naopak přidat. Játra potřebují pracovat účinně, protože jedině pak z těla dostanou toxiny a látky, které do něj nepatří.

Nejen alkohol je metla lidstva

Pití alkoholu samozřejmě ničí játra a snadno je dostane do stavu, ze kterého už nebude cesty ven. Alkohol patří mezi největší nepřátele nejen tohoto orgánu, ale celého těla. I v malém množství může játra narušit. Zvyšuje také hladinu cholesterolu ve vašem těle. Onemocnění jater navíc nemusíte poznat hned, protože je většinou bez příznaků. Ztučnění jater je ale vážná nemoc, se kterou budete bojovat dlouho a bez jistého výsledku. Alkoholické ztučnění jater se rychle dostane do dalšího stádia.

Nevhodné jsou také sladkosti, sycené nápoje nebo zpracované potraviny. Spousta lidí šetří čas a kupuje potraviny, které mohou hned sníst, většinou dokonce ve studené formě. Tyto pokrmy jsou ale plné soli, cukru a dalších přidaných látek, které mohou funkci jater ovlivnit. Umělá sladidla a chemické látky vedou k vysoké hladině cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Tučné maso nahraďte libovým

Každoroční grilování je oblíbené, je ale potřeba myslet na to, že pro játra není vhodné spálené nebo jinak upravené maso, které by mohlo obsahovat karcinogenní sloučeniny. Dbejte tak na to, aby maso bylo upravené správně. Místo tučného si dejte raději libové krůtí nebo telecí kousky, které můžete doplnit hromadou zeleniny.

Kvůli játrům byste neměli jíst ani zpracované maso, které obsahuje mastné kyseliny a také cholesterol. Mezi takové patří slanina, párky, klobásky nebo paštiky. Pokud na tyto potraviny máte chuť, malé množství si můžete dopřát. Pamatujte ale na to, že játra jsou důležitým orgánem, který musí pracovat na sto procent.

Zdroj: https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-best-and-worst-foods-for-your-liver