Málokdo odolá sladké chuti jahod. Ne vždy ale tato svačinka končí dobře

Každý rok se všichni těšíme na sezónu jahod. Jahody jsou velmi zdravé a chutné ovoce, bohužel nejsou vhodné úplně pro každého. Jahody jsou velkým alergenem, proto ne každému se jejich konzumace doporučuje. Jahody přináší mnoho výhod, jedna z těch hlavních je, že si jahody můžeme vypěstovat na zahrádce či balkónu sami doma. Jahody jsou velmi chutné, sladké a dají se z nich vyrábět velmi dobré pokrmy. Nejen do knedlíků, ale i na dorty a koláče se jahody dají použít. Kdo by si ovšem na tyto červené plody měl dát pozor?

Doporučený článek:  Časté nabíjení a vybíjení ovlivňuje výdrž baterie

Jahody a jejich vlastnosti

Jahody obsahují mnoho vitamínů a cenných minerálů. Jsou velkým zdrojem vitamínu C, který posiluje naši imunitu. Jahody také obsahují velké množství draslíku, který reguluje práci nervového systému a svalstva. A i přes všechny pozitivní vlastnosti mají jahody i několik látek, které nejsou pro určité skupiny lidí vhodné.

Proč někteří lidé jahody nemohou jíst?

Jahody můžou způsobit velmi nepříjemnou alergickou reakci. Kromě toho jahody mohou negativně působit v kombinaci s určitými léky. Lidé, kteří konzumují betablokátory, by se jahod měli určitě vzdát. Jde o léky, které se používají při léčbě srdeční arytmie, glaukomu či arteriální hypertenze. Tyto léky výrazně zvyšují hodnoty draslíku v krvi a to může v kombinaci s konzumací jahod působit nepříznivě na kardiovaskulární systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Alergická reakce

Jahody obsahují salicyláty. Pokud jste na tyto látky alergičtí, určitě se konzumaci jahod vyhněte obloukem. Příznaky alergie jsou:

  • svědivá vyrážka,
  • alergická rýma,
  • astmatický záchvat,
  • anafylaktický šok.
Doporučený článek:  Zaručené lékařské rady nadělají mnohdy víc škody než užitku. Nemocnému mohou ještě víc přitížit

Také kojící ženy by se měly jahodám vyhnout. Salicyláty by se mohly jednoduše dostat do mateřského mléka a způsobit dítěti alergickou reakci.

Komu ještě se jahody nedoporučují?

Konzumace jahod se nedoporučuje lidem trpícím střevními onemocněními, jelikož jsou semínka jahod velmi dráždivá.

Zdroj: https://farrp.unl.edu/informallfruit