Každý rok se všichni těšíme na sezónu jahod. Jahody jsou velmi zdravé a chutné ovoce, bohužel nejsou vhodné úplně pro každého. Jahody jsou velkým alergenem, proto ne každému se jejich konzumace doporučuje. Jahody přináší mnoho výhod, jedna z těch hlavních je, že si jahody můžeme vypěstovat na zahrádce či balkónu sami doma. Jahody jsou velmi chutné, sladké a dají se z nich vyrábět velmi dobré pokrmy. Nejen do knedlíků, ale i na dorty a koláče se jahody dají použít. Kdo by si ovšem na tyto červené plody měl dát pozor?
Jahody a jejich vlastnosti
Jahody obsahují mnoho vitamínů a cenných minerálů. Jsou velkým zdrojem vitamínu C, který posiluje naši imunitu. Jahody také obsahují velké množství draslíku, který reguluje práci nervového systému a svalstva. A i přes všechny pozitivní vlastnosti mají jahody i několik látek, které nejsou pro určité skupiny lidí vhodné.
Proč někteří lidé jahody nemohou jíst?
Jahody můžou způsobit velmi nepříjemnou alergickou reakci. Kromě toho jahody mohou negativně působit v kombinaci s určitými léky. Lidé, kteří konzumují betablokátory, by se jahod měli určitě vzdát. Jde o léky, které se používají při léčbě srdeční arytmie, glaukomu či arteriální hypertenze. Tyto léky výrazně zvyšují hodnoty draslíku v krvi a to může v kombinaci s konzumací jahod působit nepříznivě na kardiovaskulární systém.
Alergická reakce
Jahody obsahují salicyláty. Pokud jste na tyto látky alergičtí, určitě se konzumaci jahod vyhněte obloukem. Příznaky alergie jsou:
- svědivá vyrážka,
- alergická rýma,
- astmatický záchvat,
- anafylaktický šok.
Také kojící ženy by se měly jahodám vyhnout. Salicyláty by se mohly jednoduše dostat do mateřského mléka a způsobit dítěti alergickou reakci.
Komu ještě se jahody nedoporučují?
Konzumace jahod se nedoporučuje lidem trpícím střevními onemocněními, jelikož jsou semínka jahod velmi dráždivá.
Zdroj: https://farrp.unl.edu/informallfruit