Vědci a odborníci na zdravou stravu již dávno prokázali, že zdravý jídelníček je důležitý pro prevenci rakoviny. Konzumace ovoce a zeleniny a vyhýbání se alkoholu a stimulantům vám může pomoci se zdravím celého organismu. Existují potraviny, které podporují vznik rakoviny, a měli byste se jim vždy vyhýbat a vyřadit je ze svého jídelníčku. O které potraviny se jedná?
Bílý cukr a uzené maso
První položka na tomto seznamu nikoho nepřekvapí. Cukr je pro tělo velmi škodlivý a často se nazývá „tichým zabijákem“. Způsobuje nadváhu, obezitu a mnoho dalších onemocnění. Skrývá se přitom i v produktech, u kterých bychom to nečekali (v kečupu, konzervovaném ovoci, jogurtech, chlebu nebo uzeninách).
Rakovinu podporuje také konzumace zpracovaného masa, jako jsou slaniny, klobásy, šunky nebo uzené maso. Obsahují totiž velké množství soli a konzervačních látek. Ty zvyšují riziko vzniku rakoviny, a proto se vyplatí jejich konzumaci omezit na minimum.
Bílá mouka a brambůrky
Lepek, těstoviny a bílá mouka mají za následek rychlejší přibírání na váze. Všechny produkty z bílé mouky byste měli jíst s mírou. Nadměrná konzumace může vést k cukrovce i rakovině. Až budete kupovat pečivo nebo těstoviny, dívejte se vždy po celozrnných produktech.
Brambůrky nejsou zdravé. To víme všichni. Obsahují obrovské množství soli a konzervantů. Nadměrná konzumace může podpořit nadváhu, vysoký krevní tlak i cholesterol. Díky smažení o vysokých teplotách byly brambůrky již v 90. letech označeny jako karcinogenní.
Sycené nápoje
Sycené nápoje na tomto seznamu nemohou chybět. Obsahují velké množství fosfátů, bílého cukru a chemikálií, barviva, sladidla a umělá aromata. Všechny tyto složky se řadí mezi karcinogeny. Často obsahují také aspartam, který může vést k nevolnostem, ztrátě paměti nebo chuti. Navíc je také považován za silný karcinogen.
Zdroj: https://www.aetnainternational.com/en/about-us/explore/fit-for-duty-corporate-wellness/cancer-causing-foods-cancer-fighting-foods.html