Máslo někteří lidé považují za špatnou a nezdravou potravinu, jiní na něj zase nedají dopustit. Pravda je, jako většinou, někde uprostřed. Nedá se popřít, že máslo je zdrojem bílkovin, některých vitamínů a minerálů a také nenasycených mastných kyselin, na druhou stranu v něm ale najdeme i škodlivé trans-tuky, které způsobují vysokou hladinu cholesterol v krvi. Ačkoliv tenká vrstva másla na chlebu neuškodí, mnoho lidí pro jistotu hledá alternativu živočišného tuku.
Pomazánka ze zeleniny, z luštěnin i oříšků
Výběr zeleninových pomazánek je v současné době obrovský, takže si každý jistě vybere vhodnou a chutnou alternativu. Řiďte se složením a vyhněte se těm pomazánkám, které obsahují zbytečné konzervanty nebo hodně soli a cukru. Velmi oblíbený je také hummus, cizrnová pasta bohatá na vlákninu, bílkoviny, železo i vitamíny skupiny B.
Arašídové máslo skvěle nahradí to tradiční, protože má široké spektrum využití a hodí se do sladkých i slaných pokrmů – chutná skvěle na sendvičích i na palačinkách. Můžete ho přidat do ovesné kaše nebo dokonce použít na smažení rybích pokrmů. Arašídové máslo je zásobárnou vitamínů skupiny B, bílkovin a hořčíku. Na druhé straně je poměrně kalorické a konzumace velkého množství vede k obezitě.
Vyrobte si alternativu z avokáda nebo česneku
Avokádo si na pultech obchodů právem vydobylo čestné místo. Z jeho dužiny si můžete připravit pastu, stačí ji rozdrtit s trochou citronu. Samotné avokádo má exotickou máslovou chuť, je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a je také zdrojem vitamínů A, C, E a K, což jsou silné antioxidanty. Avokádu se proto někdy přezdívá „máslo bohů“.
Česnek není třeba představovat, jeho chuť i vlastnosti jsou všem dobře známy. Tento aromatický pokrm má své zastánce i odpůrce, málokoho by ale asi napadlo, že se dá použít místo másla. Stačí hlavičku česneku odříznout tak, aby byly vidět stroužky, vložit na třicet minut do trouby vyhřáté na 200 °C a upéct. Po upečení česnek zjemní chuť a zesládne.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/best-butter-substitutes