Mladé zelí lze připravit na mnoho způsobů

Sezóna mladého zelí je tady, proto využijte jeho potenciál na maximum. Poslouží k vykouzlení lahodných jídel, evokujících autentickou domácí kuchyni. Zelná polévka s mladým zelím nebo třeba smažené zelí? Než se rozhodnete pro konkrétní recept, zjistěte jeho vlastnosti. I v tomto ohledu má mladé zelí co nabídnout!

Co je mladé zelí?

Fanoušci sezónních produktů ho jedí už od května. Někteří lidé ale netuší, co vlastně mladé zelí je. Jedná se o samostatnou odrůdu? V žádném případě! Je to známé bílé zelí, které však pochází z rané sklizně. Je oceňováno pro mnohé přednosti. Jeho listy jsou jemnější a křupavější a má sladší chuť. Snadno z něj připravíte chutné pokrmy a zpracování mladého zelí nezabere mnoho času.

Jaké jsou zdravotní přínosy mladého zelí?

Odhaduje se, že obsah vitaminu C v mladém zelí je čtyřikrát vyšší než v siláži, která má pověst pokladnice kyseliny askorbové. Z tohoto důvodu by tato specialita neměla být přehlížena, pokud si chceme vybudovat silnou imunitu a pečovat o stav pokožky. Vitamin C také přispívá k pružnosti cév.

Doporučený článek:  Baltské moře je bohaté na jód důležitý pro tělo

Mladé zelí je nízkokalorické, proto by se mělo objevovat na stolech lidí, kterým záleží na jejich postavě. Podporuje trávicí procesy, reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu. A co víc, může vám pomoci zbavit se nepříjemného pálení žáhy.

Je také výborným zdrojem cenných minerálů. Za zmínku stojí především draslík, který je klíčovou složkou pro správnou činnost srdce a regulaci krevního tlaku. Díky mladému zelí snáze doplníme nedostatky vápníku a fosforu nezbytných pro zdravé kosti a zuby.

Možné kontraindikace mladého zelí

Přestože se jedná o velmi zdravou zeleninu, konzumace mladého zelí v nadměrném množství se nedoporučuje lidem s onemocněním štítné žlázy. Zvláště opatrní musí být pacienti trpící hypotyreózou. V zelí se nacházejí látky, které mohou vážně omezit vstřebávání jódu a vést k nedostatku tohoto cenného prvku. Velké množství zelí se také nedoporučuje při překyselení žaludku, pankreatitidě a střevních zánětech. Omezit by ho měli i lidé se sklonem k potravinovým alergiím, průjmům a nevolnostem.

Doporučený článek:  Kaštanová mast uleví při otocích i křečových žilách
Zdroj obrázku: Freepik

Tyto triky se zelím by měl znát každý

Zelí, přestože se v kuchyních na celém světě podává na nespočet způsobů, je také proslulé tím, že je těžko stravitelné. Zvláště pokud jej kombinujeme s dalšími přísadami, které zatěžují trávicí systém, například tučným masem. Abyste se vyhnuli nepříjemným zažívacím potížím, vyplatí se přidat do zelí:

  • majoránku,
  • fenykl,
  • kmín.

Mladé zelí se dá jíst syrové, ale nejčastěji se podává teplé. Někteří labužníci si ale stěžují na nepříjemný zápach, který se z hrnce line. To vše kvůli obsaženým sloučeninám síry. Ukazuje se, že řešení tohoto problému je směšně jednoduché.

  • Stačí do hrnce s vroucím zelí vložit kůrku chleba, nejlépe celozrnného. Chléb absorbuje nepříjemné aroma.
  • Dalším patentem je přidat celý ořech. Nezapomeňte ho před podáváním zelí vyndat.
Doporučený článek:  Při krmení psa dělá mnoho páníčků zásadní chybu. Mazlíček může skončit i na operačním stole

Co se dá udělat z mladého zelí?

Tato zelenina nám dává téměř neomezenou škálu možností. Jedním z nejoblíbenějších způsobů je mladé smažené zelí, jehož chuť dokonale obohacuje kopr. Pokud nechcete, aby to bylo vegetariánské jídlo, můžete ho okořenit uzenou slaninou nebo klobásou. V této podobě může být zelí servírováno jako samostatné jídlo nebo jako doplněk k hlavnímu jídlu.

Skvěle chutnají i zelňačka s mladým zelím nebo bigos, které skvěle doplní jarní a letní menu. Nic vám nebrání použít zelné listy k výrobě kultovních hrdliček. Přidávejte je do polévek, například inspirovaných italským receptem minestrone.

Zdroj: https://polishfoodies.com/young-cabbage-recipe/, https://www.britannica.com/plant/Brassica-oleracea, https://www.medicalnewstoday.com/articles/284823, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-171/cabbage, https://www.verywellfit.com/cabbage-nutrition-facts-calories-and-health-benefit-4117541, https://www.nutritionix.com/food/cabbage, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cabbage/, https://www.rhs.org.uk/vegetables/cabbages/grow-your-own,