Nejhorší ryby, které můžete zařadit do jídelníčku. Jejich konzumace budete litovat

O výhodách konzumace ryb se mluví již dlouho a je v běžném povědomí, že ryby jsou pro naše tělo prospěšné. Samozřejmě že je na tom hodně pravdy, ale ukazuje se, že ne všechny druhy ryb jsou pro nás vhodné. Některým je lepší se vyhnout, a určité druhy mohou být dokonce jedovaté.

Ryby a jejich bohatství na živiny

Podle současných doporučení by měl dospělý člověk konzumovat ryby přibližně dvakrát týdně. Je léta známo, že ryby jsou vynikajícím zdrojem mnoha živin, vitamínů a minerálů. Ryby jsou bohaté hlavně na vysoce vstřebatelné a lehce stravitelné bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny omega-3 a -6, vitamíny A, D, E a vitamíny skupiny B. Dále obsahují velké množství minerálů jako hořčík, vápník, draslík, železo, jód, selen, fluor, měď a mangan.

Nemůžeme se proto divit, že je doporučují mnozí odborníci na výživu. Mají velmi pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, podporují oběhový systém a srdce, jsou ideální pro lidi, kteří netolerují obtížně stravitelné potraviny a mají příznivý vliv na imunitní systém. Za nejzdravější se považují mořské ryby. Největším důvodem je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Do této skupiny patří losos, makrela, sleď a sardinky.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejhorší ryby na váš talíř

V důsledku zvýšené poptávky veřejnosti po rybách začalo vznikat velké množství farem. Většina z nich má však velmi špatné podmínky chovu, což činí kvalitu života těchto ryb hroznou. Nemocné ryby pak končí i na našich talířích. Totéž však platí i pro volně žijící ryby. Životní prostředí je neustále znečišťováno a do vod vstupují látky jako rtuť, olovo nebo dioxiny. Ryby pak tyto toxiny absorbují. Existují druhy ryb, které jsou extrémně vystaveny absorpci většího množství nečistot.

Na vrcholu černé listiny se objevuje Pangasius. Toto je však běžný nebo obchodní název několika různých druhů ryb. Ty se dovážejí do Evropy ve velkých množstvích z vietnamských farem. Tato ryba má špatnou pověst a měli byste se jí vyhýbat velkým obloukem. Loví se ze znečištěných vod řeky Mekong, která protéká Čínou, Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Při jejím chovu se využívá mnoho hormonálních injekcí. Vyhnout byste se měli také rybě s názvem Tilapia, která je zase dovážena z Číny, ale chová se ve stejně špatných podmínkách.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fish/