Odvrácená stránka brambor: oblíbená zelenina může způsobit vážnou otravu, rizika zná málokdo

Brambory mají mnoho zdravotních přínosů. Bohužel existují i nebezpečné brambory plné toxinů, které byste nikdy neměli jíst. Solanin je toxická látka, která se nachází v zelených a naklíčených bramborách. Jeho konzumace je nebezpečná, protože může vést k otravě, zánětům ledvin nebo kómatu. Podívejme se, jak poznat toxické brambory a jaká další zelenina může obsahovat solanin.

Zelené brambory nemají v kuchyni místo

Solanin je organická chemická sloučenina, která se může objevit bramborách, ale také nezralých rajčatech nebo paprikách. Jedná se o toxický glykoalkaloid z trisacharidu solatriózy a glykosidu solanidinu. Konzumace většího množství vede k otravě. Hlavní příznaky otravy solaninem se objevují 4–14 hodin po konzumaci. Mezi příznaky patří:

  • nevolnost a zvracení,
  • kolika,
  • průjem,
  • kóma, křeče a oběhové selhání (ve vážných případech).
Doporučený článek:  Mikrovlnky usnadňují běžný život už desítky let. Mnozí se přesto obávají je používat

Velké množství solaninu se nachází v zelených nebo naklíčených bramborách. Zelenou slupku na bramborách jste již určitě viděli. Možná vás ale nenapadlo, že pro vás může být nebezpečná. Špatnou zprávou je, že oškrábání slupky vám nepomůže, protože toxin bude obsahovat celá brambora.

Zdroj obrázku: Freepik

Na jaře je riziko otravy vyšší než jindy

Na jaře je mnohem větší šance, že se solaninem otrávíte. Je pro to jednoduchý důvod. Na jaře začínají klíčit špatně uskladněné brambory. Zároveň mnoho lidí pěstuje rajčata a papriky na zahradě a chtějí si utrhnout plody dřív, než plně dozrají. To se vám ale nemusí vyplatit. Nejen že zelenina nebude chutnat dobře, ale budete také riskovat vážnou otravu.

Doporučený článek:  Černý česnek přinese do kuchyně neotřelou chuť

Jak brambory skladovat správně?

Jestli nechcete zbytečně brambory vyhazovat, musíte se je naučit správně skladovat. Vždy je uložte na suché, tmavé a chladné místo. Nejlepší je sklep nebo spíž. Nikdy je nenechávejte v plastovém sáčku, protože vzduch kolem brambor nebude moci správně cirkulovat. Mnohem lepší je košík nebo papírový sáček. Případně můžete zvolit speciální látkové sáčky na potraviny. Jedině tak zůstanou brambory dlouho čerstvé a zdravé.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/a35121386/how-to-store-potatoes/, https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen, https://en.wikipedia.org/wiki/Solanine, https://www.britannica.com/story/are-green-potatoes-dangerous-to-eat, https://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin, https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-potato, https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, https://www.canr.msu.edu/news/solanine_poisoning_how_does_it_happen