Ovesné vločky jsou nejlepším začátkem dne. Na dlouhou dobu zasytí a prodlouží mládí

Mnoho lidí začíná den s miskou kaše. Jak se ukázalo, je to jeden z nejzdravějších typů snídaně. Ovesné vločky obsahují živiny a vitamíny potřebné pro správné fungování těla. Jsou nejen zdravé, ale také chutné, perfektně se hodí například k čerstvému ​​ovoci. Systematická konzumace kaše má pozitivní vliv na naše tělo.

Zdravé ovesné vločky k snídani

Obyčejné, jemné nebo celé – bez ohledu na to, které ovesné vločky se rozhodneme jíst k snídani, můžeme si být jistí, že jsme si vybrali zdravé jídlo. Ovesné vločky obsahují spoustu prospěšných živin. Kaše z nich je nejen zdravá, ale také chutná a sytá. Můžeme ji připravit mnoha způsoby. V létě jsou ovesné vločky podávány se sezónním ovocem zdaleka nejoblíbenější. Maliny, jahody a borůvky dělají jídlo mnohem chutnějším.

Doporučený článek:  Místo ušetření času prodloužení nákupu. U samoobslužné pokladny byl problém u čtyř z pěti položek

Kaše může být také ozdobena aromatickým kořením. Skořice nebo kardamom budou fungovat perfektně. Taková snídaně vypadá dobře a navíc chutná skvěle. Odborníci na výživu doporučují jíst kaši pravidelně dokonce i každý den. Protože díky obsahu prospěšných živin mají ovesné vločky příznivý vliv na naše tělo a ovlivňují práci mnoha systémů, od oběhového až po nervový.

Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční vlastnosti ovesných vloček

Konzumací kaše poskytujeme tělu prvky potřebné pro správné fungování, mimo jiné železo, vápník, hořčík, zinek, selen, draslík, fosfor a měď. Ovesné vločky obsahují i ​​nenasycené mastné kyseliny jako kyselinu olejovou, kyselinu linolenovou a kyselinu linolovou. Dále jsou bohaté na vitamíny skupiny B, vitamíny C a E a antioxidanty včetně tokotrieonolů, fenolových kyselin a kyseliny fytové. Ovesné vločky obsahují mnoho vlákniny, která urychluje metabolismus a zlepšuje trávicí procesy.

Doporučený článek:  Makrela si zaslouží čestné místo na jídelníčku. Chutná skvěle a zdraví jenom prospěje

Vláknina také ovlivňuje správnou sekreci šťáv v žaludku. Poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti. Je to vysoký obsah vlákniny, díky které po konzumaci misky ovesných vloček po dlouhou dobu necítíme hlad. Navíc ovesné vločky oddálí proces stárnutí těla, snižují krevní tlak, zlepšují fyzický stav a psychiku, snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Dokážou také zlepšovat trávení a stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Zdroj: https://abcnews.go.com/Health/bowl-oatmeal-day-key-longer-life-major-study/story?id=28027624, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/oats/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567219/, https://wyldsson.com/6-reasons-porridge-ultimate-breakfast/