Při konzumaci brambor záleží na tom, s čím je kombinujeme

Brambory jsou velmi oblíbené, levné a použít je můžete na milion způsobů. Díky tomu jsou nedílnou součástí naší tradiční kuchyně, ale najdete je také v mnoha jiných kuchyních z celého světa. Existují ovšem potraviny, které byste k nim na talíř dávat neměli, abyste je mohli správně strávit a získali z nich maximum živin, vitamínů a minerálů. Co by nemělo být na talíři vedle brambor?

Jaké produkty nekombinovat s bramborami?

Brambory jsou zelenina, která nemá mnoho kalorií, a přitom poskytuje tělu mnoho cenných živin. Důležité je sledovat jejich kvalitu, množství a další suroviny, se kterými je konzumujeme. Brambory obsahují hodně škrobu, což je také hlavní důvod toho, proč je mnoho lidí ze svého jídelníčku vyřazuje. To je ovšem velkou chybou. Stačí, když jen zmenšíte jejich množství ve stravě.

Doporučený článek:  Ani alergici se nemusí vzdát psího mazlíčka. Některá plemena jsou vhodná i pro ně

V kombinaci s určitými ingrediencemi mohou brambory způsobit plynatost, pocit těžkosti a zažívací problémy, protože je tělo nebude schopné dobře strávit. Špatná kombinace povede nejen k zažívacím potížím, ale také k přibírání na váze. Z tohoto důvodu byste neměli brambory nikdy podávat k tučnému masu, protože samotné maso je pro zažívací systém velkou zátěží.

Zdroj obrázku: Freepik

Jsou měkké brambory stále dobré k jídlu?

Mnoho lidí chce vědět, kdy mohou brambory jíst. Slupka brambor stárne stejně jako pokožka, ale mnohem rychleji. Postupně ztratí pevnost a vnitřek je stále měkčí. Mnoho lidí netuší, jestli měkké brambory mohou jíst, nebo ne. Jestli jsou uvnitř kašovité a hodně měkké, měli byste je vyhodit. Kvalita brambor je velmi důležitá pro vaše zdraví, a proto byste to neměli podceňovat.

Doporučený článek:  Přípravky proti plísním jsou samá chemie a nadělají víc škody než užitku. Přitom stačí polít zeď trochou oleje

Jakmile se na bramborách objeví klíčky, ale slupka je stále pevná, můžete je po odstranění klíčků stále konzumovat. Klíčky ale nikdy nejezte, protože se v nich hromadí solanin, který je silným toxinem a může způsobit otravu jídlem. Brambory vám vydrží dlouho čerstvé, když je budete skladovat na suchém, tmavém a chladném místě. Světlo a teplo jejich životnost hodně zkrátí.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/solanine, https://www.healthline.com/nutrition/how-long-do-potatoes-last, https://www.verywellfit.com/are-potatoes-good-for-you-2506382, https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-health-benefits-potatoes, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes