Jahodová sezóna už pomalu končí, takže se spousta z nás snaží využít těch posledních pár dnů, kdy si můžeme vychutnat sladké ovoce. Bohužel je těžké se jahodami zásobit i na podzimní a zimní měsíce. Nejvhodnějším způsobem uchovávání je zamrazení, díky kterému si plody zachovají svou chuť i aroma.
Jaké ovoce vybrat?
Ke zmrazení je vhodné použít pouze zcela zralé ovoce. Dobře si ho prohlédněte, nemělo by mít žádné poškození, ať už se jedná o první zámky kažení, nebo o promáčkliny vzniklé neopatrným přenášením. Se zamrazováním nečekejte, čím déle jahody budete skladovat, tím je pravděpodobnější, že se některé z nich zkazí.
Jahody omyjte pod studenou tekoucí vodou. Nechte je oschnout v cedníku nebo na papírové utěrce a až poté odstraňte stopky. Připravte si plech nebo pekáč vyložený pečicím papírem a naskládejte na něj jahody tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Takto je vložte na dvě hodiny do mrazáku – čím nižší bude teplota, tím více živin si plody udrží. Poté jahody vyjměte a co nejrychleji vložte do sáčků nebo krabic určených k zamrazování. Opět je vložte do mrazáku a máte hotovo.
Důležité je i správné rozmrazení
Ještě před konečným uložením je dobré opatřit sáčky štítky s datem zmrazení, pokud jsou neprůhledné, pak i názvem. Jak dlouho lze takto jahody skladovat? Dají se konzumovat následujících 12 měsíců, což je pro milovníky sezónního ovoce dobrá zpráva. Gurmáni ale zdůrazňují, že nejlépe chutnají během prvních šesti měsíců po zmrazení.
Jahody do sáčků balte tak, abyste snadno vytáhli pouze takovou porci, kterou budete potřebovat. V žádném případě nejsou jahody vhodné k opětovnému zamrazování po vytažení z mrazáku. Při rozmrazování se spěch nevyplácí, nemělo by probíhat na kuchyňské lince při pokojové teplotě, jelikož to jsou ideální podmínky pro množení bakterií. Lepší je umístit ovoce do spodní přihrádky v lednici.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-freeze-strawberries