Rozmražení masa nemusí trvat celý den. Pomůže trouba nebo obyčejná voda

Kuchyň bez mrazáku? To si dnes neumí nikdo představit. Dříve ale spotřebiče nebyly a také se bez nich dalo žít. Díky nim ale máme v mnohém výhodu, do mrazáku si můžeme uložit potraviny, kterých máme o něco více, hodí se sem také hotová jídla.

Potraviny, jako je maso nebo zelenina, musíme rozmrazovat opatrně

Jak rychle rozmrazíte například hovězí nebo kuřecí maso? Způsobů je hned několik, můžete si vybrat. Nezáleží, o jaký druh masa se jedná, dejte ho do misky a do lednice. Tam postupně povolí a po několika hodinách ho můžete vyndat a počkat, až rozmrzne úplně při pokojové teplotě.

Ne všichni ale mají dostatek času na to čekat, až maso rozmrzne v lednici. Můžete si tak pomoci například mikrovlnnou troubou nebo klasickou troubou, ve kterých bude maso rozmrazené rychleji a neztratí žádné živiny, které obsahuje. Maso si ještě před zamrazením rozdělte na jednotlivé porce, protože není vhodné maso zamrazovat a rozmrazovat opakovaně.

Zdroj obrázku: Freepik

Maso můžete rozmrazit ve vodě, ve studené i horké

Rozmrazování masa ve vodě je asi nejlepším způsobem, aby v mase zůstaly všechny složky, které má obsahovat. Horká voda je sice na první pohled nejlepší řešení, ale musíte ji měnit každou půlhodinu. I studenou vodu vyměňujte, protože tím, jak se maso rozmrazuje, tak se do vody mohou dostat bakterie.

Pomoci může i mikrovlnka. Mnoho z nich již má speciální funkci na rozmrazování, podle velikosti masa tento postup může trvat 15–‍30 minut. Maso ale nemusí být rozmrazené celé, najdou se místa, kde ještě bude zmrzlé a je obtížné s takovým masem pracovat. Pokud ho dáte do trouby, dejte ji na velmi nízkou teplotu, abyste maso rovnou neupekli. Předehřejte ji na 50–75 stupňů a maso v ní nechte asi 30–‍40 minut, v závislosti na druhu a váze masa. Občas ho můžete v troubě obrátit, aby se rozmrazovalo se všech stran stejně.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/food-recipes/cooking/a31928899/how-to-defrost-meat/