Senior František: Nechceme třídit odpad, je to náročné a komplikované. Okolí nás má za ničitele planety

Ne každý bere třídění odpadu jako samozřejmost. Jsou lidé, kteří na to vyloženě kašlou. Jako pan František se svou manželkou. Jsou již v důchodovém věku a třídění odpadu je pro ně složité. S pochopením se kvůli tomu nesetkávají ani u okolí.

Se základním tříděním odpadu nemáme problém

Pokud jde o úplně základní třídění odpadu, s tím samozřejmě nemáme problém. Když doma máme PET lahev, hodíme ji do žlutého kontejneru. Když zase starý papír, tak do modrého. Do správného kontejneru vyhodíme i plechovky nebo sklenice a lahve. Tenhle základ je jednoduchý, ten zvládáme. Ale ne každý obal je takto jednoduchý. Jsou věci, se kterými prostě máme problémy, a nevíme, jak na to.

Zdroj obrázku: Freepik

Co je to ten bioodpad?

Možnosti třídění se v naší obci rozrostly. Jsou tu i hnědé kontejnery na bioodpad. To jsme v první chvíli uvítali, ale potom jsme zjistili, že to tak jednoduché nebude. Mysleli jsme si, že tam patří všechny věci z kuchyně. To jsme se ale spletli. Slupky z ovoce a zeleniny tam dát můžeme, ale třeba odřezky z masa tam nepatří. Lógr z kafe nebo čajové sáčky jsou povolené, ale zbytky některých jídel ne. A mohl bych pokračovat ještě dlouho. Na to aby měl člověk manuál. Dokonce jsme se dozvěděli, že do hnědého kontejneru můžeme házet i papír, lepenku a papírové kapesníky, to už mi nedává smysl, když na to má být přece ten modrý, nebo ne?

Doporučený článek:  Bramborám se nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě

Děs moderních obalů

A teď jsou tady ty moderní obaly. Třeba krabice od mléka, od džusu. Tady tápeme úplně. Místem recyklace má být oranžový kontejner. Jsou ale prý i obce, kde se mohou házet do modrého nebo žlutého – ale musí mít speciální samolepky. Ty u nás je ale nemají, takže co s tím?

Až do sběrného dvora

A teď tu máme ještě nějaké ty zbytky oleje. Ty nesmí nikam, jen do sběrného dvora. Ne, opravdu ve svém věku nebudu jezdit na druhý konec města s litrovou lahví oleje. To ji radši vyleju do dřezu nebo do kanálu.

Doporučený článek:  Bernard se ptá na kvalitu piva zákazníků přímo u výčepu

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek čtenáře Františka H. a jeho manželky, redakčně zkráceno a upraveno.