Zdánlivě nevinné návyky mohou být fatální pro zdraví celé rodiny. Jakých chyb se vyvarovat, aby byla v kuchyni zachována správná hygiena?
Jedno prkénko na všechno
Krájíte zeleninu a syrové maso na stejném prkénku? To je samozřejmě obrovská chyba. V malinkých pórech jakéhokoliv materiálu se mohou množit zdraví škodlivé bakterie, takže z hygienických důvodů je lepší se tohoto zvyku rychle vzdát. Ideálně byste měli mít alespoň tři prkénka: prkénko na maso, prkénko na zeleninu a prkénko na pečivo. Vyberte si prkénka různých tvarů a označte si, k čemu jsou určena, aby to věděli všichni členové rodiny a mohli se tím řídit.
Houbičky plné bakterií
Houbičky na mytí nádobí jsou ideálním místem, kde se mohou snadno množit bakterie. Výzkum ukázal, že jsou často jedním z nejvíce znečištěných prvků v domácnostech. Abyste tomu zabránili, houbičky je třeba často měnit a nepoužívat stejnou houbičku na mytí nádobí, dřezu a jiných kuchyňských povrchů.
Špinavé kuchyňské utěrky
I ony se mohou stát živnou půdou pro bakterie, pokud je neměníte dostatečně často. Utěrky je třeba prát každých 3–5 dní při vysokých teplotách. V mnoha situacích je můžete nahradit papírovými ručníky, abyste zabránili přenosu nebezpečných bakterií.
Prasklé šálky a talíře
Poškozené nádobí ihned vyhoďte. Trhliny a praskliny jsou místa, kde se mohou usazovat bakterie a nemá smysl kvůli nostalgii nebo šetřivosti ohrožovat své zdraví. Raději si kupte nový hrneček a ten starý pošlete do důchodu.
Nepořádek v lednici
Správné uspořádání potravin v lednici má velký vliv i na hygienu. Maso a ryby by měly být skladovány na spodní polici, kde je největší chlad. Ujistěte se také, že jsou tyto produkty řádně zabaleny, abyste zabránili kapání tekutiny na zbývající potraviny. Chladnička by se měla pravidelně čistit, hygienu usnadňují také účinné antibakteriální podložky.
Zdroj: https://www.thehealthy.com/habits/worst-health-habits/