Srpen v kuchyni patří nektarinkám a broskvím

Srpen je ideálním měsícem, kdy si můžeme vychutnat čerstvé broskve a nektarinky. V čem se toto ovoce liší a které je pro zdraví cennější? Rozdíly jsou patrné na první pohled – nektarinky mají hladkou, kluzkou a lesklou slupku. Slupka broskví je zase matná a pokrytá chmýřím. Plně vyzrálé ovoce je aromatické a jeho medová družina je velmi šťavnatá.

Broskve jsou pro diabetiky lepší

Broskve a nektarinky jsou jinak velmi podobné. Patří do stejné čeledi. Nektarinka je v podstatě odrůdou broskve. Oba druhy ovoce obsahují fruktózu, ale ne ve stejném poměru. Broskve jí mají o něco méně a navíc mají vyšší obsah rostlinné vlákniny, proto jsou pro diabetiky lepší. Jako vždy je však kritériem umírněnost, tedy nedávat si více než jednu broskev denně.

Doporučený článek:  Léčivé bylinky, které lze sbírat v červenci

Vysoký obsah vody, živin a vlákniny znamenají, že po broskvích a nektarinkách by měli sáhnout lidé, kteří chtějí redukovat hmotnost. Jsou zdrojem řady vitamínů, antioxidantů a minerálů. Také obsahují mnoho vlákniny, která stimuluje krevní peristaltiku a zrychluje metabolismus, ale také zlepšuje čištění těla od toxinů, usazenin a zbytečného odpadu látkové výměny.

Zdroj obrázku: Freepik

Nektarinky mají více vitamínu E

Nektarinky jsou cennějším zdrojem vitamínu E, mají ho dvakrát více než broskve. Lidé, kteří chtějí brzdit předčasné stárnutí kůže a mozkových buněk, by po nich proto měli sáhnout. Vitamín E patří do skupiny látek se silnými antioxidačními vlastnostmi a ty jsou nejlepším prostředkem k udržení dobrého stavu mozku a prevenci závažných mozkových onemocnění. Broskve i nektarinky podporují optimální fungování kardiovaskulárního systému.

Doporučený článek:  Kompostér se vejde na každou zahradu i do malého bytu. Získané hnojivo je nedocenitelné

Jak broskve, tak nektarinky mají své výhody. Hodí se do dezertů, zeleninových a ovocných salátů, dortů, koktejlů, kompotů a zavařenin. Nejsou však zcela bez kontraindikací. Opatrní by měli být lidé, kterým byla diagnostikována alergie na latex, trávu, obilí, břízu, pelyněk a bylinky. Broskev je častějším alergenem.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/282155048_Peaches_and_Nectarines, https://www.researchgate.net/publication/285947162_Health_benefits_of_peach_nectarine_and_plums, https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-nectarines/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peaches, https://klinio.com/hub/article/peaches-and-diabetes, https://myfoodbook.com.au/tips/what-is-the-difference-between-peaches-and-nectarines