Švestky plné antioxidantů připraví organismus na všechny výzvy zimy. Sušené i čerstvé mají co nabídnout

Švestky nám dokážou osladit život. Jsou skvělé nejen pro svou chuť, ale mají i mnoho zdravotních výhod. Sušené a čerstvé se ale poněkud liší v nutričních hodnotách.

Oblíbené odrůdy

Tohoto populárního ovoce existuje ve světě více než 6000 druhů. Mezi nejoblíbenější patří tmavě fialové vejčité švestky. V posledních letech můžeme vidět i návrat k mirabelkám, které byly na mnoho let zapomenuty. Mezi mnoha odrůdami největší nutriční hodnotu mají ty s tmavě fialovou slupkou. Jsou uznávány jako ovoce se silnými antioxidačními vlastnostmi.

Doporučený článek:  Každá kočka je osobnost. Vybrat tu nejlepší domů může být někdy oříšek

Kromě polyfenolů, tmavých barviv s antioxidačními vlastnostmi, obsahují švestky tři další vitamíny, které mají podobné účinky. Vitamín C zvyšuje imunitu, vitamín A je důležitý pro stav očí a pokožky a v ovoci vzácný vitamín E, který inhibuje procesy předčasného stárnutí buněk. Nejčastěji se zaměřujeme na kožní buňky, při nichž jsou změny viditelné pouhým okem, ale vitamín E je stejně důležitý pro mozkové buňky.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušené nebo čerstvé

Sušené švestky mají až pětkrát vyšší obsah vitamínu A než čerstvé ovoce, stojí za to sáhnout po nich pro posílení zraku a pokožky. Vzhledem k bohatství železa a fosforu by sušené švestky měly být jedním z nejdůležitějších produktů ve stravě lidí, kteří se vzdali konzumace masa nebo jej výrazně omezili. Čerstvé mají více vitamínů C a E a jednoznačně nižší obsah kalorií.

Doporučený článek:  Kaštany využíváme ve svých domovech od nepaměti. Udrží stranou škůdce

Je třeba vědět, že sušené švestky mají pětkrát více kalorií než čerstvé. Stojí za to si je dopřát, pokud je jíte s mírou. Během sezóny je dobré si vychutnat chuť čerstvého ovoce. Na zimní a jarní měsíce je můžeme nejen nasušit. Švestky jsou vhodné pro mražení a tepelné zpracování. Kompoty a džemy ze švestek chutnají skvěle, zejména v zimě.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums