Potřebujete otevřít konzervu a nemáte otvírák? Zde je pár triků, jak to udělat!

Konzervy jsou využívány nejen v domácnosti, ale často si je přibalíme i na dlouhé cesty nebo výlety do přírody. A právě v případě, že se konzervami zásobíte například na několika denní trek a až na místě zjistíte, že vám chybí otvírák, může nastat velký problém. Naštěstí existují poměrně jednoduché způsoby, jak se k obsahu konzervy dostat i bez otvíráku. Zde jsou dva nejčastěji aplikované.

Jak otevřít konzervu bez otvíráku

Stane-li-se, že budete potřebovat otevřít konzervu bez použití otvíráku, můžete k tomu využít dvě velmi účinné metody, které v krizové situaci jistě oceníte:

  • otevírání třením
  • otevírání pomocí lžíce
Doporučený článek:  Staré obložení vypadá dobře i v moderním interiéru. Jeho renovaci zvládne každý

K té první je potřeba najít velmi pevný kámen, případně kus betonu (konzervu lze otevřít na betonové cestě), k té druhé poslouží obyčejná kovová příborová lžíce nebo dezertní lžička. Jak tedy na to?

Otevření konzervy na betonovém nebo kamenném podkladu

Plechovky jsou vyráběny tak, aby bylo možné je recyklovat, proto se obvykle horní víko na hranu konzervy navaří. Chcete-li se dostat k jejímu obsahu, je potřeba odbrousit spoj tak, aby zůstala pouze holá hrana. K tomuto účelu postačí právě velmi drsný povrch, jehož pomocí odstraníte tenký kov spojující víko s hranou. Ideální je brousit pouze na jednom místě a jakmile zpozorujete, že začne z konzervy unikat nálev, můžete se pokusit víko vypáčit nějakým pevným nástrojem (nožem, vidličkou apod.). Pokud se vám víko z malého otvoru vypáčit nepodaří, pokračujte v tření postupně kolem jeho obvodu.

Doporučený článek:  Mšice odpudí aromatické rostliny, účinná je levandule, měsíček nebo tymián

Otevření konzervy lžící

Tento způsob je o něco čistší, jelikož nehrozí, že se vám do konzervy dostanou nečistoty z kamene nebo silnice. Máte-li tedy s sebou k dispozici klasikou pevnou příborovou lžíci, je otevření konzervy poměrně snadné. Stačí lžíci špičkou přiložit na spoj konzervy a víka (zahloubenou stranou směřující ke středu konzervy) a silou vtláčejte špičku do víka – je potřeba do něj udělat díru. Jakmile se vám povede víko prorazit, stačí již jen lžící díru rozšiřovat po jeho obvodu.

Doporučený článek:  Naučte se vymalovat stěny jako profesionál. Stačí použít kvalitní vybavení a zadržet dech